Hvis antibiotika ikke anvendes med omhu, kan bakterier udvikle resistens, og tidligere harmløse infektioner kan blive dødelige. Resistens over for antibiotika er et stigende problem med store og uforudsigelige konsekvenser.
Det estimeres, at der allerede i dag på verdensplan dør omkring 1,7 millioner mennesker hvert år af antimikrobiel resistens.
Det anslås, at tallet vil vokse til 10 millioner mennesker årligt i 2050, hvilket er flere, end der i dag dør af kræft. Verdensbanken kalder truslen "en langsom tsunami".
Det er afgørende at bekæmpe antibiotikaresistens, hvis antibiotika fortsat skal spille en nøglerolle i behandlingen af infektioner.
Danmark er i mange år gået forrest på antibiotikaområdet, både når det gælder nedsættelse af antibiotikaforbrug, forskning i antibiotikaresistens og udarbejdelsen af konkrete strategier og løsninger på problemet i nationalt og internationalt regi.
Antibiotikaforbrug
Et stort forbrug af antibiotika fører til et øget antal infektioner forårsaget af resistente bakterier, hvilket kan føre til dødsfald samt dyrere behandlinger i sundhedsvæsnet. Næsten al behandling er afhængig af, at der er antibiotika til rådighed, som virker.
Fordi udvikling af nye antibiotika ikke er nært forestående, anses den vigtigste indsats mod yderligere resistens at sikre et hensigtsmæssigt og lavt antibiotikaforbrug til mennesker og dyr.
National handlingsplan og One Health Strategi
Den danske antibiotikaindsats tager udgangspunkt i en National Handlingsplan med tre fastsatte mål for området samt en tværfaglig og international One Health Strategi.