8 nationale mål for sundhedsvæsenet

Tema
Børn i leg - forside på nationale mål 2024

Indenrigs- og Sundhedsministeren, Danske Regioner og KL er enige om at følge 8 nationale mål for sundhedsvæsenet.

Statusrapporten for de otte mål er en årlig temperaturmåling på tilstanden i det danske sundhedsvæsen.
De blev aftalt mellem Sundheds- og Ældreministeriet, Danske Regioner og KL i foråret 2016.

De nationale mål skal sikre, at alle sundhedsvæsenets aktører – sygehusene, kommunerne og almen praksis – arbejder i en tydelig og fælles retning mod højere kvalitet og samtidig gøre det lettere at overskue, hvor der er behov for forbedringer. overskue, hvor der er behov for forbedringer.

Rapporten for 2024

I statusrapporten beskrives udviklingen fra 2022 til 2023 inden for otte nationale mål, og 49 underliggende indikatorer, der bl.a. tager temperaturen på, hvordan det går med at sikre patienterne hurtige og sammenhængende forløb af høj kvalitet.

På landsplan går det den rigtige vej for 57 pct. af målepunkterne. For 24 pct. af målene er udviklingen uændret, og for 19 pct. ses en negativ udvikling.

Den positive udvikling er særligt tydelig, når det gælder behandling af ældre og mennesker med kroniske sygdomme som KOL og diabetes. Alle fire indikatorer har udviklet sig positivt under målet ’Styrket indsats for kronikere og ældre patienter’.

Rapporten viser også, at brug af antipsykotisk medicin til mennesker med demens er svagt faldende. Og generelt er der en positiv udvikling, når det gælder ventetid til behandling og overholdelse af udredningsretten for patienter med fysiske sygdomme.

Selv om der generelt ses en positiv udvikling i sundhedsvæsenet, så viser den årlige statusrapport også, at det nogle steder er gået den forkerte vej. Det gælder bl.a. inden for psykiatrien, hvor ventetiden for
behandling for både børn og voksne har været stigende. Regeringen er i fuld gang med at udrulle en 10-årig handlingsplan, der i alt vil tilføre psykiatrien mere end 4 milliarder kr. i kommende år.

Nyt i årets rapport

Årets tema er forebyggelse, og rapporten indeholder en række cases fra regioner og kommuner, der illustrerer, hvordan de arbejder med forebyggende indsatser.

I år indgår KOL som nyt område i model for kvalitetsindikatorer, hvor der sættes fokus på området med to nye indikatorer om årlig registrering af rygestatus blandt patienter med KOL og mortalitet efter indlæggelse pga. akut forværring blandt patienter med KOL.

De otte nationale mål

Mål 1: Bedre sammenhængende patientforløb

Mål 2: Styrket indsats for kronikere og ældre patienter

Mål 3: Forbedret overlevelse og patientsikkerhed

Mål 4: Behandling af høj kvalitet

Mål 5: Hurtig udredning og behandling

Mål 6: Øget patientinddragelse

Mål 7: Flere sunde leveår

Mål 8: Mere effektivt sundhedsvæsen