Regeringen sætter i Vækstpakken 2014 ekstra tempo på bredbånd og mobildækning i yderområder

09-07-2014

Otte kommuner i yderområder får nu bedre mobildækning og hurtigere internet. I dag giver regeringen nemlig kommunerne adgang til at låne i alt 50 mio. kr. i 2014-15. For at sætte endnu mere tempo på udbredelsen af bredbånd og mobildækning i landets yderområder har regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Dansk Folkeparti i Vækstpakken 2014 samtidig besluttet at fordoble låneadgangen til i alt 100 mio. kr. i 2015-16. Penge, som skal bruges til at udbrede bredbånd og mobildækning til gavn for borgere og erhvervsliv.

Hurtigere internet og bedre dækning, når du taler i mobiltelefon. Det er målet med regeringens beslutning om at yde lån til otte kommuner. Næstved, Ringkøbing-Skjern, Odsherred, Slagelse, Lolland, Lemvig, Skive og Herning Kommuner får adgang til at optage lån for samlet 50 mio. kr.

Kommunernes store søgning til lånepuljen viser, at kommunerne gerne vil tage aktiv del i at fremme bredbånds- og mobildækningen. For at sætte ekstra tempo på udviklingen er det i Vækstpakken 2014 derfor besluttet at etablere en ny lånepulje for 2015 og 2016 på samlet 100 mio. kr. til udbredelse af bredbånd og mobildækning i yderområder.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager siger:

Vi har med Vækstpakken 2014 taget initiativ til at sætte ekstra tempo på udbredelsen af bredbånd og mobildækning i landets yderområder. Det vil styrke den lokale erhvervsudvikling, gavne beskæftigelsen og digitaliseringen af de kommunale tilbud. Samtidig kan bedre dækning være med til at forbedre de velfærdsteknologiske løsninger i bl.a. hjemmeplejen. Det er godt for de mennesker, der enten bor, arbejder eller har fritidshus i yderområder.

- Margrethe Vestager

Erhvervs- og vækstministeren Henrik Sass Larsen:

En god og velfungerende bredbånds- og mobildækning i hele landet er en vigtig forudsætning for at drive virksomhed i dagens DK. Den nye lånepulje skal være med til at sætte endnu mere gang i væksten ved at fremme adgangen til bredbånds- og mobilforbindelser lokalt. Puljen giver kommunerne i yderområder bedre muligheder for at stille dækningskrav i forbindelse med indkøb af bredbånds- og mobilforbindelser. Det vil være til stor gavn for både erhvervslivet og borgere.

- Henrik Sass Larsen  

Baggrund

Samlet er der givet lånedispensation til 13 forskellige projekter om udbredelse af bredbånd og mobildækning i yderområder: 

Kommune

Antal udbredelsesprojekter

Lånedispensation i mio. kr.

Odsherred

3

2

Slagelse

1

1

Lolland

1

10

Næstved

1

2,5

Herning

1

4

Lemvig

1

1,5

Ringkøbing-Skjern

1

28

Skive

4

1

8 kommuner

13

50

Adgangen til at optage lån fra 2014 har baggrund i sidste års aftale om kommunernes økonomi for 2014, hvor regeringen og KL blev enige om at etablere en lånepulje på samlet 50 mio. kr. til anvendelse i 2014 og 2015.

Kommunernes muligheder for digitalt at søge om lånedispensation fra lånepuljen for 2015 og 2016 på samlet 100 mio. kr. til udbredelse af bredbånd og mobildækning i yderområder er udmeldt i Økonomi- og Indenrigsministeriets udmeldingsbrev om kommunernes budgetlægning for 2015.

Kontakt

Henrik Villum Jensen
TitelChefkonsulent
KontorForvaltningsjura