På ny stigning i kommunernes konkurrenceudsættelse

15-05-2014

Mere end hver fjerde opgave i kommunerne bliver sendt i udbud, og tallet er stigende. Det viser nye tal for kommunernes konkurrenceudsættelse i 2013.

Når kommunerne skal have gjort rent i institutioner, renoveret veje eller lavet mad til ældre borgere, så beder de i stigende grad private firmaer om at komme med et bud på opgaven.

I 2013 konkurrenceudsatte kommunerne 25,9 pct. af deres opgaver samlet set.

Der er tale om en stigning i forhold til 2012, hvor tallet var 25,4 pct. Konkurrenceudsættelsen er steget hvert år siden kommunalreformen i 2007, hvor 22,6 pct. af opgaverne blev konkurrenceudsat.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager siger:

De nye tal viser, at kommunerne har stadig større fokus på at samarbejde med private leverandører, når de løser opgaver til gavn for borgerne. Det er glædeligt. For når opgaver bliver sendt i udbud, opstår der konkurrence og skabt idéer hos de private firmaer, og der bliver udviklet nye måder at levere god og effektiv velfærd på. Samtidig bidrager udbud til at skabe vækst og nye eksportmuligheder for de private virksomheder. Jeg håber, at kommunerne vil fortsætte med at udnytte de gode muligheder, der ligger i udbud.

- Margrethe Vestager

KL’s formand, Martin Damm, siger:

Tallene svarer til, at kommunerne har konkurrenceudsat opgaver for 1,9 mia. mere i 2013 end de gjorde i 2012. Det er en flot fremgang set i lyset af, at de lavthængende frugter er høstet, i og med de mest oplagte opgaver i forvejen er sendt i udbud. Jeg ser udviklingen som udtryk for, at markedet er ved at modnes, også på de bløde velfærdsområder, takket være et konstruktivt samarbejde mellem kommuner og private aktører. Det viser, at vi ikke har brug for nationale, bindende mål for at øge brugen af konkurrenceudsættelse. Vi sender opgaver i udbud, når vi kan se, at vi kan løse opgaverne bedre på den måde.

- Martin Damm

 

Kontakt

Emil Niragira Rasmussen
TitelSpecialkonsulent
KontorOpgaver og Struktur