Nye tal: Mange patienter udredes inden for 60 dage i sygehuspsykiatrien

18-09-2015

Størstedelen af patienterne i sygehuspsykiatrien får en diagnose inden for 60 dage. Men op mod en fjerdedel af patienterne i børne- og ungdomspsykiatrien bliver ikke udredt til tiden. Det viser de første udredningstal for psykiatrien, som Statens Serum Institut offentliggør i dag.

47 dage. Så lang tid tog det i gennemsnit at stille en diagnose i børne- og ungdomspsykiatrien i 1. og 2. kvartal 2015.
 
Tallet giver panderynker hos sundhedsminister Sophie Løhde. For selvom de første udredningstal, som regionerne har indrapporteret til Statens Serum Institut, viser, at størstedelen af de patienter, der blev henvist til sygehuspsykiatrien blev udredt til tiden i årets to første kvartaler, så kan det fremadrettet blive svært for regionerne at leve op til udredningsretten.
 
Pr. 1. september i år blev fristen for udredningsforløb i psykiatrien nemlig sat ned fra 60 til 30 dage, ligesom det gælder for patienter med fysiske sygdomme. Sophie Løhde siger:

Ved første øjekast ser udredningstallene lovende ud. Men en del patienter udredes efter 30 dage, og i børne- og ungdomspsykiatrien var det i første halvår omkring en fjerdedel, der ikke blev udredt inden for fristen på 60 dage. Derfor kan jeg godt være bekymret for, om regionerne nu også er klar til at levere udredning inden for 30 dage, som patienterne er blevet lovet.

Ifølge tallene fra regionerne var det henholdsvis 76 og 72 procent af de registrerede udredningsforløb i børne- og ungdomspsykiatrien, som blev afsluttet inden for 60 dage i 1. og 2. kvartal 2015. 
 
Og i voksenpsykiatrien var det 90 og 88 procent af patienterne, der fik stillet en diagnose inden for to måneder. Men også blandt de voksne patienter oversteg varigheden af det gennemsnitlige udredningsforløb 30 dage. Patienterne måtte således i gennemsnit vente i 34 dage på at få stillet en diagnose i årets to første kvartaler. 

Da den tidligere regering indførte udredningsretten, blev patienterne stillet i udsigt, at de vil blive udredt inden for 30 dage. Men det kan vise sig at blive svært at leve op til, for der mangler psykiatere flere steder. Og det stiller krav til regionernes evne til at bruge hinanden og informere patienterne om de muligheder, de har, for at blive udredt.

Siger Sophie Løhde, der vil følge udviklingen på området tæt den kommende tid.

Hent udredningstallene på esundhed.dk

Fakta: Så mange patienter udredes til tiden i psykiatrien

I 1. og 2. kvartal 2015 er der i alt registreret 13.209 udredningsforløb i voksen- samt børne- og ungdomspsykiatrien.

Forløbene fordeler sig således: 

 • I voksenpsykiatrien er der i henholdsvis 1. og 2. kvartal 2015 i alt registreret 4.082 og 4.049 udredningsforløb. 
   
 • 90 og 88 pct. af patienterne blev udredt inden for 60 dage. Den gennemsnitlige varighed af udredningsforløbene var 34 dage.
    
 • 87 og 89 pct. af de i alt 1.846 udleverede udredningsplaner i voksenpsykiatrien blev givet rettidigt i årets to første kvartaler.
   
 • I børne- og ungdomspsykiatrien er der i 1. og 2. kvartal 2015 i alt registreret 2.310 og 2.768 udredningsforløb.
   
 • 76 og 72 pct. af patienterne blev udredt inden for 60 dage. Den gennemsnitlige varighed af udredningsforløbene var 47 dage.
   
 • 85 og 86 pct. af de i alt 2.216 udleverede udredningsplaner blev givet rettidigt.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet