Karen Ellemann vil indføre et værn mod ID-tyveri

20-04-2016

Svindlere skal ikke kunne misbruge andres identitet til at købe varer på kredit. Social- og Indenrigsministeriet med Karen Ellemann i spidsen arbejder nu på en løsning, hvor borgere kan oprette en kreditbeskyttelse i CPR.

Får du stjålet din pung på en shoppetur, kan det ske, at tyven efterfølgende misbruger dit kørekort til at købe for eksempel mobiltelefoner på afbetaling i butikker. Det ønsker regeringen et værn mod. Derfor arbejder Social- og Indenrigsministeriet på en løsning, hvor borgeren kan sætte en markering i CPR, som kan medvirke til at forhindre, at ID-tyve køber varer eller optager lån i borgerens navn – en kreditbeskyttelse.   

I dag henter mange butikker en ny kundes navn og adresse fra CPR ved salg af mobiltelefoner, computere eller andre varer på kredit. Med den løsning, som ministeriet nu ønsker at indføre, vil butikkerne fremover også have adgang til oplysning om kreditbeskyttelse, når de ekspederer en kunde.

Helt konkret skal løsningen give en borger mulighed for – via selvbetjening på borger.dk – at oprette en kreditbeskyttelse i CPR, hvis borgeren for eksempel har fået stjålet eller blot mistet kørekort, pas eller andre personlige identifikationspapirer. Oplysningen om kreditbeskyttelse vil med det samme være tilgængelig for de mange butikker, som trækker på oplysninger fra CPR. Butikkerne bliver således advaret om, at en ID-tyv muligvis er på spil. Når borgeren mener, at faren for misbrug er drevet over, kan borgeren selv slette kreditbeskyttelsen igen.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann siger:

Med dette initiativ vil vi stille et redskab til rådighed for borgere og butikker, som kan forebygge identitetsmisbrug. Lignende modeller kender vi fra Sverige og Norge, og jeg er rigtig glad for, at vi nu kan byde ind med en løsning i CPR. Borgere, som får stjålet deres pung, skal hurtigt og nemt selv kunne oprette kreditbeskyttelse. Er beskyttelsen på plads, inden tyven begynder sit misbrug, er det et effektivt redskab, som kommer både borgere og i særdeleshed erhvervslivet til gavn. Det er jo butikkerne, som taber penge på denne type kriminalitet.

- Karen Ellemann

Løsningen skal bygge på, at borgere selv opretter kreditbeskyttelse, mens det bliver op til butikkerne, hvordan de vil håndtere oplysningerne om kunders kreditbeskyttelse. Social- og Indenrigsministeriet har netop holdt møde med Rigspolitiet, som bakker op om løsningen.

Når løsningen er klar, skal der foretages mindre tilpasninger i butikkernes systemer. Samtidig er det nødvendigt med en ændring af CPR-loven, som Karen Ellemann er klar til.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann siger:

Jeg forventer i næste folketingssamling at fremsætte forslag om ændring af loven. Og så håber jeg på, at vi kan have løsningen klar i begyndelsen af 2017.

- Karen Ellemann 

 

Yderligere oplysninger

Ministeriets pressetelefon, tlf: 41 85 13 60 (modtager ikke sms)

Kontorchef Carsten Grage, cg@sim.dk