Demensprisen 2017 går til en inspirerende ildsjæl

06-12-2017

Ældreminister Thyra Frank og sundhedsminister Ellen Trane Nørby har i dag overrakt Årets Demenspris til Pia Johnsen Nielsen fra Pleje- og demenscenter Klarahus. Pia modtager prisen for sin indsats for at gøre livet lidt nemmere for mennesker med demens og deres nære hver eneste dag.

Årets Demenspris går til Pia Johnsen Nielsen fra afd. 700 på Pleje- og demenscenter Klarahus på Nørrebro i København. Hun er indstillet til prisen af sine kolleger, der beskriver hende som en inspirerende ildsjæl, der utrætteligt gør sit ypperste for at skabe gode rammer for både demensramte og deres pårørende.

Ældreminister Thyra Frank siger:

Der er et væld af medarbejdere, der fortjener stor ros og anerkendelse for deres indsats, og juryen har været på hårdt arbejde. Men der er ingen tvivl om, at Pia i høj grad fortjener årets Demenspris for sin utrættelige og nærværende indsats for beboerne på Klarahus Pleje- og demenscenter. Og jeg bliver både glad og stolt på demensområdets vegne, når jeg hører, hvor meget glæde og tryghed en medarbejder som Pia kan skabe.

Og netop tryghed har juryen lagt stor vægt på i deres valg af årets demensprisvinder.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:

Når man selv eller ens nære bliver ramt af demens, slår livet en heftig koldbøtte. Men Pia møder altid det enkelte menneske med respekt og gør en stor indsats for at se og forstå mennesket bag sygdommen. Det skaber tryghed hos både den demensramte og de pårørende, der derved får en lidt mindre byrde at bære. Samtidig er Pia en stor inspiration og støtte for sine kolleger, og det er dejligt at fornemme den arbejdsglæde og idérigdom, hun er med til at skabe på sin arbejdsplads.

Pia Johnsen Nielsen er uddannet sygehjælper og har arbejdet med demens i over 25 år. På Klarahus har Pia været med til at åbne landets første afdeling for yngre mennesker med demens, og hun har en stor viden om og interesse for de særlige udfordringer og problemstillinger, der kendetegner denne gruppe. Hun beskrives som en drivkraft, der tænker ud af boksen og får tingene til at ske. Og hun gør det med positiv udstråling, i øjenhøjde med beboere og med et smittende humør.

Ud over æren modtager Pia 10.000 kr., mens Pleje- og demenscenter Klarahus modtager 50.000 kr. Prisen til arbejdspladsen er en generel anerkendelse af stedets evne til at sikre forhold, der giver medarbejderne mulighed for gøre en særlig indsats. Pengene skal derfor bruges på at videreudvikle det faglige og sociale fællesskab.

Det er første gang, at Demensprisen uddeles, og prisen er et af 23 nye initiativer i den nationale demenshandlingsplan, som regeringen og de øvrige satspuljepartier blev enige om i december 2016. Formået med prisen er at anerkende og hylde de mange medarbejdere, der hver dag skaber glæde, tryghed og værdighed for mennesker med demens og deres pårørende landet over. Ministeriet modtog 157 indstillinger til Demensprisen 2017 - indstillinger der tilsammen vidner om, at mange faggrupper i forening gør en kæmpe indsats på demensområdet. Der er sågar indstillet en demenshund.

Vinderen af Demensprisen 2017 er udvalgt af en jury bestående af: 

  • Karen Stæhr, sektorformand i FOA 
  • Grethe Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd 
  • Lone Vasegaard, formand for Demenskoordinatorerne i Danmark 
  • Andreas Rudkøbing, formand for Lægeforeningen 
  • Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen 
  • Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen 
  • Karen Tannebæk, uddannelsesleder i Nationalt Videnscenter for Demens.

Prisen blev i dag overrakt af de to ministre ved et arrangement, hvor også juryen deltog og debatterede demensområdet.

Der uddeles en ny demenspris i maj 2018.

   På billedet ses ældreminister Thyra Frank, Demensprismodtager Pia Johnsen Nielsen og sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Repræsentanter fra Klarahus var mødt talstærkt op for at hylde Pia og give hende rosende ord med på vejen.

 

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet