Ældre plejehjemsbeboere får klippekort til oplevelser og personlig pleje

08-02-2017

380 mio. kr. er klar til at blive brugt af ældre beboere på landets plejehjem som et særligt klippekort til ekstra hjælp eller fornøjelser i hverdagen. Klip på kortet er borgerens tid og kan bruges til alt det, der giver livskvalitet, siger ældreminister Thyra Frank.

Hvad kunne ældre plejehjemsbeboere godt tænke sig, hvis de selv måtte bestemme over ca. en halv times ekstra hjælp og støtte fra personalet om ugen?

Er det en tur i biografen eller ud og se på butikker? Eller vil de ældre hellere have et ekstra bad eller måske en hovedrengøring?

Det finder kommunerne ud af, når de søger en nyopslået pulje, der giver 380 mio. kr. årligt til et såkaldt ”klippekort” til ekstra hjælp til ældre på alle landets plejehjem.

Ordningen indebærer, at plejehjemsbeboerne får et ”klip” svarende til ca. en halv times ekstra hjælp og støtte om ugen. De ældre skal selv være med til at afgøre, hvad et klip skal gå til. Ældreminister Thyra Frank siger:

Når du bliver ældre, har du stadig stor lyst til at bestemme over dit eget liv, og hvad du har brug for. Med klippekortet giver vi de ældre større selvbestemmelse og muligheden for at vælge aktiviteter, de selv har lyst til. De kan få ekstra hjælp, tage på indkøbstur med en ledsager eller måske få hjælp til at få dækket bordet fint til når der kommer gæster.

De 380 mio. kr. årligt blev afsat i finanslovsaftalen for 2017 mellem Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.

Pengene skal permanent forbedre tilbuddet til ca. 43.000 ældre på landets plejehjem og skal anvendes til aktiviteter, der ligger ud over den eksisterende plejeindsats.

Hjælpen kan være til mindre ugentlige aktiviteter, eller klippene på klippekortet kan spares op og anvendes til eksempelvis udflugter, der tager længere tid. Ældreminister Thyra Frank siger:

Klippekortet er borgerens tid og kan bruges til alt det, der giver de ældre livskvalitet for lige netop dem. Så hvis man gerne vil spare klip op og bruge dem på en tur hjem til barndomshjemmet, eller en tur i skoven, så er det også i orden. Jeg tror bestemt, at klippekortet vil blive til glæde for rigtig mange plejehjemsbeboere.


For at få del i midlerne skal kommunerne blandt andet tilrettelægge en oplysnings- og informationsindsats for at skabe opmærksomhed om klippekortsordningen.

Læs mere om puljen ’Klippekort til beboere på plejehjem’ (puljen kan ikke længere søges)

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet