Ældreministeren smager på gelemad i Brøndby

01-06-2017

God mad er i højsædet på Ældrecentret Æblehaven i Brøndby, som ældreminister, Thyra Frank, besøger i dag. Men det er en anderledes smagsoplevelse, der møder ministeren. For på ældrecentret er der særligt fokus på ernæring til borgere med synkebesvær. Ældreministeren skal blandt andet smage og høre om arbejdet med at tilberede velsmagende mad i geleform.

Langt over halvdelen af beboerne på landets plejehjem har svært ved at spise og drikke. Det anslås, at mellem 60-87 % af alle ældre på landets plejecentre har tygge- og synkevanskeligheder (dysfagi). Ældre der lider af dysfagi får typisk en særlig kost, som er nem af tygge.   

På Ældrecenter Æblehaven, som ældreminister Thyra Frank besøger i dag, har de meget fokus på mad, måltider og beboere med dysfagi. Under besøget vil stedet derfor vise og fortælle om centrale værktøjer og indsatser forbundet med dette tema.  

Gelemaden bliver lavet af rigtige råvarer, som stivnes med husblas. Så selvom konsistensen af gelemad måske kan forekomme lidt speciel for mange, så giver det omvendt mulighed for, at borgere med synkebesvær igen kan få fornemmelsen og smagen af for eksempel et stykke rugbrød med sild eller spegepølse. Det kan give lysten til at spise igen, og det er vigtigt for ikke mindst ældres velvære og livskvalitet.  

Mange ældre kæmper dagligt med appetitten, fordi de lider af dysfagi, og dermed har svært ved at tygge og synke den mad, som for mange af os andre er almindelig hverdagsmad. Her hjælper hverken økologi, take-away eller gourmetmad. For lige lidt hjælper det, hvis man ikke kan synke den. Og selv den sundeste og mest ernærende kost gør først gavn, når den rammer maven. Dysfagi-maden giver ældre med synkebesvær mulighed for at spise det samme som deres naboer på plejehjemmene. Vel og mærket i fællesskab.  

Kun fantasien sætter i princippet grænser for hvilken mad, man kan udvikle i geleform. Julemad, lagkage eller sildebord. Alt sammen kan i princippet tænkes tilberedt i geleform.   

Er man udfordret på evnen til at tygge og synke, så kan et stykke med leverpostej eller en skive flæskesteg, som mange ellers gerne vil sætte tænderne i være en lidt for stor mundfuld. Det går ud over appetitten, hvis man må nøjes med suppe, grød eller yoghurt. Det går ud over livskvaliteten for den enkelte. Derfor handler muligheden om at få gelemad faktisk om at give de ældre en værdig ældrepleje.

Besøget på Ældrecenter Æblehaven sker som led i ministerens besøg rundt i landet for at indsamle gode erfaringer på ældreområdet. Thyra Frank ser frem til at møde beboere og ansatte og høre om deres oplevelser med mad i geleform og om tilberedningen af den.  

Under sine besøg vil ældreministeren også bruge anledningen til at høre om kommunernes erfaringer med dokumentation i ældreplejen og indsamle gode input og ideer til det afbureaukratiseringsarbejde, som hun har sat i gang sammen med KL.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet