Kommuner har ansat mange flere akademikere og journalister

28-10-2017

På kun tre år har kommunerne ansat 10 procent flere akademikere og journalister til administration og ledelse. Det viser nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Der er blevet ansat i alt 1.652 flere akademikere og journalister til administration og ledelse i kommunerne fra 2013 til 2016. Det er 10 procent flere.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll er overrasket:

”Jeg synes, at det er en voldsom stigning på få år. Der er nu ti procent flere kommunalt ansatte akademikere og journalister i administrationen. Jeg kan ikke se nogen umiddelbar god grund til det. Jeg kan godt blive lidt bekymret for, om flere akademikere virkelig er den bedste brug af skatteborgernes penge i kommunerne.”

- Simon Emil Ammitzbøll

De samlede kommunale udgifter til administration og ledelse målt per indbygger har været stabile siden 2013. Det samlede antal medarbejdere i kommunerne, der er ansat til administration og ledelse, har også været stabilt. Men der er altså sket en forskydning mod, at der er blevet flere akademikere og journalister fremfor andre typer af ansatte i administrationen.

Andelen af akademikere og journalister i administrationen er skævt fordelt landet over. Andelen er størst i Københavns Kommune med 9,6 procent. Herudover er det særligt kommuner i hovedstadsområdet, Aarhus, Odense og ø-kommunerne Fanø og Samsø, der har relativt mange akademikere og journalister ansat i administrationen. Andelen er lavest i Guldborgsund, Lolland og Morsø kommuner.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll siger:

”Relativt set er der tre gange så mange akademiske administratorer og ledere i København som i Guldborgsund. Det tyder ikke på noget objektivt behov, men at det er universiteternes placering ved de store byer, der har betydning. Måske vi kunne gøre bedre nytte af vores højtuddannede i hele landet? Mon ikke, at der er et større behov for en ekstra ny akademiker eller journalist i Guldborgsund, på Lolland og i Morsø end i København? Og hver gang, at vi ansætter en ekstra højtuddannet i det offentlige, så er der én mindre til at skabe vækst i vores virksomheder.”

- Simon Emil Ammitzbøll

Yderligere oplysninger

Presse- og kommunikationschef Sigga Nolsøe, sno@oim.dk, tlf. 22 26 95 07

Chefkonsulent Henning Elkjær Nielsen, hen@oim.dk, tlf. 72 28 25 59