Sundhedsministeren forbyder 10 nye narkotiske stoffer

11-10-2017

På grund af risiko for dødsfald, forgiftning og psykoser er de syntetiske stoffer nu omfattet af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

De indebærer en alvorlig sundhedsrisiko, og et af dem har været årsag til dødsfald i andre lande.

Derfor er 10 nye kunstige, hashlignende stoffer nu blevet forbudt i Danmark.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har med en ændring af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer gennemført forbuddene.

Ellen Trane Nørby siger: 

Det er så utrolig vigtigt, at vi hele tiden holder skarpt øje med de nye syntetiske stoffer, som skruppelløse mennesker opfinder. Når vi ved, hvor farlige de kan være for menneskers helbred, så er det bare med at få dem forbudt hurtigst muligt.

Forbuddet mod et af stofferne følger en beslutning fra FNs Narkotikakommission. De ni andre forbydes efter indstilling fra Sundhedsstyrelsen.  

Ryges eller bruges som pulver   

De ni af de ti stoffer er hashlignende stoffer og findes i såkaldte ”spice”-produkter (urteblandinger), der ryges, men stofferne ses også i pulverform.

Flere af stofferne er tidligere blevet beslaglagt i Danmark, og ifølge Sundhedsstyrelsen indebærer brug af de syntetiske såkaldte cannabinoider en alvorlig sundhedsrisiko.

Der er risiko for afhængighed, psykoser og ulykker, og enkelte af stofferne har medført forgiftning og dødsfald i Sverige og Ungarn.

Der kommer hele tiden nye syntetiske stoffer til. Læs mere om dem på Sundhedsstyrelsen hjemmeside. 

I efteråret gennemføres en større europæisk undersøgelse om udbredelsen af cannabinoider bl.a. med fokus på brugernes opfattelse af risikoen.

Fakta:

• Efter lov om euforiserende stoffer kan et nyt stof alene optages på bekendtgørelsen om euforiserende stoffer, og dermed forbydes, hvis det indstilles fra Sundhedsstyrelsen eller er omfattet af en international beslutning fra f.eks. FNs Narkotikakommission.
• Efter optagelsen på bekendtgørelsen må stofferne kun anvendes i medicinsk og videnskabeligt øjemed.
• Sundheds- og Ældreministeriet har orienteret politi og told om forbuddene.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet