Flere piger bliver HPV-vaccineret, og vaccinen bliver bedre

25-09-2017

HPV-vaccinen er i fremgang – nye tal viser at flere piger bliver vaccineret, og nu bliver HPV-vaccinen endnu bedre, så den dækker flere HPV typer.

Efter et stort fald i antallet af HPV-vaccinerede er udviklingen nu ved at vende, og det er meget glædeligt, siger sundhedsministeren.

Ellen Trane Nørby siger:    

HPV-vaccine forebygger mod livmoderhalskræft, som kan være dødelig. Derfor skal forældre få deres piger vaccineret. Der er desværre blevet sået tvivl om vaccinens sikkerhed – men den er meget sikker – der er meget større risiko for, at vores børn dør af livmoderhalskræft, når de bliver voksne, hvis de ikke bliver vaccineret. Derfor er det så godt, at der nu er fremgang.  

På landsplan er 55 pct. af alle piger født i 2002 og 32 pct. af alle piger født i 2003 nu færdigvaccinerede. Blandt piger født i 2004 er vaccinationsdækningen steget fra 12 pct. til 22 pct. i løbet af blot fire måneder. Nye tal fra Statens Serum Institut viser således, at der fra marts til august i år blev givet cirka 4.200 HPV-vaccinationer hver måned sammenlignet med cirka 2.200 vaccinationer månedligt i den samme periode sidste år.

Statens Serum Institut har netop afsluttet et udbud om en ny vaccine, og indkøbt en såkaldt ni-valent type, der beskytter mod 90 % af de typer af HPV, der giver livmoderhalskræft. Vaccinen bliver markedsført under navnet Gardasil 9.

Ellen Trane Nørby siger:   

Vi får en endnu bedre vaccine end den, vi allerede har. Det er en vigtig investering i sundhed, som jeg håber endnu flere vil benytte sig af.  

Vaccinen bliver tilgængelig som en del af vaccinationsprogrammet i løbet af efteråret 2017. Ud over livmoderhalskræft og enkelte andre kræftformer beskytter den mod kønsvorter. Vaccinen blev valgt på baggrund af et rutinemæssigt udbud, som Statens Serum Institut gennemfører med jævne mellemrum.

Fakta

På landsplan er mere end halvdelen – nemlig 55 pct. – af piger født i 2002 færdigvaccineret, mens hver tredje pige – nemlig 32 pct. – født i 2003 nu også har fået det sidste stik af HPV-vaccinen. Samtidig er årgang 2004 ved at komme bedre med, og her er andelen af færdigvaccinerede piger steget fra 12 pct. til 22 pct. i løbet af blot fire måneder. Rigtig mange 12-14 årige piger har desuden fået første dosis af HPV-vaccinen i løbet af de sidste måneder. Det viser den nye opgørelse af data, som Statens Serum Institut henter ind fra praktiserende læger over hele landet.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet