Regeringen vil tilbyde gratis HPV-vaccine til drenge

29-08-2018

Snart skal drenge i 12-årsalderen også tilbydes gratis vaccine mod HPV-virus. Det foreslår regeringen nu som en del af finanslovforslaget for næste år.

I Danmark er unge piger fra 12-årsalderen siden 2009 blevet tilbudt gratis vaccine mod HPV-virus (Humant Papillovirus). Vaccinen, der hos kvinder blandt andet kan virke forebyggende mod livmoderhalskræft, har samtidig også en række sundhedsfordele for drenge.

Derfor skal HPV-vaccinen fra næste år også tilbydes til drenge i 12-årsalderen, hvor det bliver muligt for drenge, der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller derefter at blive vaccineret mod HPV. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:

 Vi ved, at HPV-vaccinen også hos drenge kan mindske risikoen for nogle kræftformer og en række sygdomme. Vaccinen kan virke forebyggende mod analkræft, og meget tyder på, at den også kan mindske risikoen for kræft i mund og svælg – noget, der desværre rammer stadig flere unge mennesker. Derfor vil vi nu prioritere, at unge drenge også skal tilbydes vaccinen. Det handler selvfølgelig også om ligestilling, og om at drenge og piger skal have de samme sundhedstilbud.

Indtil nu har tilbuddet om HPV-vaccine til drenge kun været et tilbud til bi – eller homoseksuelle drenge, som en del af en forsøgsordning, der trådte i kraft i starten af 2018.   

Faldende tilslutning til HPV-vaccinen har haft konsekvenser

I Danmark har der, blandt andet i kølvandet på den meget omtalte TV2-dokumentar ”De vaccinerede piger”, været meget debat om eventuelle farlige bivirkninger ved HPV-vaccinen. Derefter har man i en årrække set et drastisk fald i antallet af unge piger, der har valgt at påbegynde HPV-vaccinerne. Ellen Trane Nørby siger:

Det ærgrer mig, at der har været spredt misinformation om vaccinen. Det har også betydet, at vi i dag står med flere årgange af unge piger, hvor mange ikke er vaccineret. Det har konsekvenser for flokimmuniteten mod sygdomme, og det er en del af baggrunden for, at vi nu også vælger også at tilbyde vaccinen til drenge.

Sundhedsstyrelsen har siden maj 2017 arbejdet med en større informationsindsats om HPV-vaccinen.

Antallet af piger, som har påbegyndt HPV-vaccinationerne er steget fra 15.237 i 2016 til 30.974 i 2017. Det er det største antal vaccinationer siden 2012, hvor 31.794 piger blev vaccineret. 

FAKTA OG BAGGRUND

Regeringen vil på finansloven for 2019 afsætte midler til en større vaccinationspakke. Blandt flere indsatser er et af elementerne i pakken, at unge drenge i 12-års alderen fra anden halvdel af 2019 tilbydes en gratis HPV-vaccine.   

Det afsættes der nu i alt 13 millioner kroner til på finanslovsforslaget for 2018.    

OM HPV-vaccination af drenge, der er til drenge

Den 1. februar 2018 lancerede Sundhedsstyrelsen et pilotprojekt om gratis HPV-vaccination til 15-20 årige drenge, der er til drenge.  Tilbuddet er et af initiativerne under regeringens Kræftplan IV, og der er afsat midler til projektet via satspuljen for 2017-2020. Baggrunden for tilbuddet er, at mænd, der har sex med mænd, har en markant større risiko for at udvikle HPV-relateret kræft på baggrund af en HPV-infektion end mænd, der udelukkende har sex med kvinder.   

 Desuden er målgruppen ikke beskyttet af den flokimmunitet, som mænd, der kun har sex med kvinder, er beskyttet af, såfremt et tilstrækkeligt antal kvinder er vaccineret.

 

 

 

 

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet