Tandplejere skal kunne løse flere opgaver selvstændigt

15-03-2019

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby lægger op til at ændre autorisationsloven, så tandplejere får lov til at udføre fluor-penslinger og lak-forseglinger uden delegation fra en tandlæge.

Sundhedsministeren mener, at man som patient skal kunne få udført flere behandlinger hos en selvstændig tandplejer.

Danske Tandplejere har længe haft en ønske om at kunne tilbyde deres patienter fluor-pensling og fissur-forsegling (lak-forsegling), uden at det sker på delegation fra en tandlæge. Det bakkes nu op af Styrelsen for Patientsikkerhed efter drøftelser i en arbejdsgruppe, der har vurderet sagen.

Ministeren mener også, at tandplejerne skal have adgang til at kunne foretage forebyggende forsegling af ikke-cariesrelaterede gingivale defekter (usurer).

Derfor lægger hun op til at ændre autorisationsloven:

”Patienterne skal have flere steder at gå hen og få foretaget mindre tandbehandlinger. Det kan på sigt styrke konkurrencen på tandpleje-området og gøre tandregningen mindre for os alle sammen. Men ændringen er også en anerkendelse af tandplejernes faglighed, som vi kan bruge bedre, når de i højere grad kan varetage tandbehandlinger fx i områder, hvor tandlægeudbuddet ikke er så stort”, siger Ellen Trane Nørby.

Tandplejere har i forvejen adgang til selvstændigt at løse en række opgaver i tandplejen. Det gælder bl.a. patientundersøgelse, fjernelse af hårde tandbelægninger og rodafglatning, pudsning og polering af tandrestaureringer, herunder fjernelse af fyldningsoverskud og lokalbedøvelse.

Fissurforsegling er en forsegling med en særlig lak, der kan forebygge, at der kommer huller i disse kindtænders tyggeflader.