Minister efter melding om kighosteepidemi: Forældre, husk vaccinerne!

18-09-2019

Efter et forår og en sommer, hvor antallet af kighostetilfælde er steget eksplosivt, er forekomsten nu så høj, at Statens Serum Institut advarer om en egentlig epidemi i hele landet. Det får sundhedsminister Magnus Heunicke til at bede forældre om at huske vaccinerne til de små.

Det er alvorligt, at der nu er tale om en egentlig landsdækkende kighosteepidemi, som Statens Serum Institut i dag har meldt ud. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke, som derfor opfordrer forældre til at tjekke, at deres børn har fulgt vaccinationsprogrammet og dermed har fået et stik mod kighoste i hhv. 3, 5, og 12 mdr.-alderen samt ved 5 år.

Magnus Heunicke siger:

Vi har en vaccine, der virker. Derfor er det vigtigt for mig, at vi får mindet alle forældre om det ansvar de har – husk at få jeres små børn vaccineret! På den måde kan vi også alle være med til at begrænse konsekvenserne af epidemier som den, vi ser nu.

Udmeldingen fra Statens Serum Institut kommer efter en udvikling hen over foråret og sommeren, hvor antallet af smittede er steget måned for måned, og hvor der til og med august samlet set er påvist 1.323 tilfælde af kighoste. Det er højere end antallet for hele året i både 2017 og 2018.

Opfordringen om at være ekstra opmærksom er derfor ikke kun rettet mod forældre til små børn. Det er nemlig også meget vigtigt, at læger sørger for at holde et vågent øje med symptomer hos patienter, der kan være tegn på kighoste. De kan nemlig også risikere at smitte de mindste, der måske ikke er beskyttet af vaccinerne endnu.

Magnus Heunicke siger:

Vi skal tage sådan noget her alvorligt – det gælder særligt alle os forældre. I regeringen prioriterer vi vaccinationer til alle og beskyttelse mod alvorlige sygdomme højt. Helt konkret er Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut i øjeblikket ved at foretage en sundhedsfaglig vurdering af, hvordan udbruddet af kighoste bedst håndteres.

Den nye avancerede påmindelsesordning, hvor forældre modtager information i e-boks om den forestående vaccination, vil også medvirke til at sikre mere rettidig vaccination og dermed bedst mulig beskyttelse mod kighoste for de mindste børn.

Læs mere om kighosteepidemien hos Statens Serum Institut