Astrid Krag og Børns Vilkår i åbent brev til danskerne: Ræk hånden ud til udsatte familier

11-12-2020

Den delvise nedlukning på grund af COVID-19 er ekstra hård for mange udsatte børn. Social- og indenrigsminister Astrid Krag og Børns Vilkår opfordrer i et åbent brev danskerne til at hjælpe udsatte børnefamilier.

Underret kommunen, hvis du er bekymret. Hjælp børn med at få støtte hos Børnetelefonen. Og ræk hånden ud med din hjælp til udsatte familier!

Sådan lyder opfordringen i et åbent brev til danskerne fra Børns Vilkårs direktør Rasmus Kjeldahl og social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Baggrunden er, at skolerne i en lang række kommuner i disse dage sender de større elever hjem, samtidig med at der er blevet indført skrappere restriktioner.

For de fleste betyder det fjernundervisning og måske ensomhed, fordi børnene savner deres venner. Men for nogle børn, som ikke har det godt derhjemme, er det mere alvorligt.

Derfor er det nu, vi skal slå beskyttende ring om børnene, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag:

Mange børn går en hård tid i møde, hvor skolerne og de sædvanlige fritidstilbud er lukket ned. Det er børn fra familier med misbrug, svigt og utryghed, og dem har vi et fælles ansvar for at passe på. Lovgivning gør det ikke alene, og derfor skal vi alle tilbyde hjælp til de familier, der har det svært. Spørg din nabo, hvordan det står til, og tilbyd en hjælpende hånd. Og hvis du er bekymret for, at familien er så presset, at det går ud over børnene, så kan du altid henvende dig til kommunen, så familien kan få hjælp. Det gælder, hvad enten børnene er i klemme som følge af alkoholmisbrug, vold eller andre udfordringer i familien.”

- Astrid Krag

Direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl siger:

Mange af de børn og unge, som har det svært, prøver aktivt at skjule, hvor skidt de har det. De vil skåne deres forældre for bekymringer, de vil ikke skille sig ud fra kammeraterne, og de vil ikke være til besvær. Vi har alle en vigtig opgave med at se de her børn og række ud til dem, så de føler sig set og hørt og får den professionelle hjælp, nogle af dem vil have brug for.”

- Rasmus Kjeldahl

Astrid Krag opfordrer sammen med Børns Vilkår til, at børn, der har det svært derhjemme, kontakter kommunens socialrådgivere eller Børns Vilkårs bisiddere. Desuden kan børn altid ringe til Børnetelefonen, hvor fagfolk sidder klar til at hjælpe.

Sidste år havde BørneTelefonen omkring 1.000 samtaler med børn i juledagene. Børns Vilkår frygter, at den kommende jul på grund af corona bliver endnu sværere for mange børn og unge.

Læs det åbne brev til danskerne fra Børns Vilkår og Astrid Krag

Yderligere oplysninger

Social- og Indenrigsministeriets pressetelefon, tlf.: 41 85 13 60 (modtager ikke sms)