Nordisk brandsårsmekanisme nu aktiveret under COVID-19 epidemien

24-06-2020

De nordiske lande har en gensidig aftale om at aktivere hinanden, hvis et af landene mangler specialiserede hospitalspladser til brandsårsbehandling. Danmark stiller derfor nu pladser til rådighed på Rigshospitalet og Odense Universitetshospital.

Behandling af alvorlige brandsår kræver specialindrettede afdelinger og højt specialiseret personale. Da akut mangel på brandsårspladser er kritisk, har de nordiske lande indgået en gensidig aftale om at aktivere hinanden, hvis et land akut mangler brandsårspladser. Denne aftale kaldes for den nordiske brandsårsmekanisme, og den er netop blevet aktiveret af Sverige, som pt står uden brandsårspladser dels på grund af et udbrud af multiresistente bakterier på en specifik afdeling og dels på grund af COVID-19.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger:

Det fælles nordiske beredskab for brandsårsbehandling er nu aktiveret for at sikre den nødvendige kapacitet til mennesker, der får akut brug for højt specialiseret behandling af alvorlige brandsår. Vi arbejder tæt sammen med de øvrige nordiske lande og følger situationen nøje.

Alle de nordiske lande; Finland, Norge, Sverige og Island indgår i beredskabet, mens Grønland og Færøerne indgår i sammenhæng med Danmark. Samarbejdet har eksisteret siden 2018 og har betydet en ensretning af guidelines i Norden.

Pressekontakt

Sundheds- og Ældreministeriets pressetelefon: 21 32 47 27