Eksperimentel kræftkirurgi får fire mio. kroner

26-11-2020

Tre projekter i Region Syd og et på Rigshospitalet skal etablere nye behandlingsformer inden for kræftkirurgi og får tilført i alt ca. fire mio. kroner.

Kræftkirurgien i Danmark skal være af høj international kvalitet i kræftkirurgi, og derfor blev der med Kræftplan IV afsat midler til eksperimentel kirurgi. Målet er at skabe nye og bedre behandlinger, som kan tilbydes kræftpatienter.

Hver tredje dansker rammes af kræft, så vi er mange, der er berørt af sygdommen. Derfor skal kræftbehandlingen være i den internationale superliga, og derfor skal vi hele tiden udvikle behandlingen og finde på nye og bedre behandlingstilbud til kræftpatienter, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. 

I alt ca. fire mio. kroner er nu vej ud til fire projekter:

  • 1,5 mio.  kroner går til brug af robot-kræftkirurgi ved svælgkræft på Rigshospitalet
  • 950.000 kroner går til eksperimentel prostata-kræftkirurgi på OUH, Region Syd
  • 848.000 kroner går til ny behandling ved brud på rygsøjlen som følge af kræft i knoglemarven på Rygcenter, Sygehus Lillebælt
  • 597.000 kroner til afprøvning af ny metode til at fjerne dybtliggende hjernemetataser, Neurologisk afdeling, Region Syd.

Med midlerne får afdelingerne, som er specialiserede inden for kræftkirurgi, blandt andet mulighed for at afprøve kirurgiske indgreb, som ikke i dag kan rummes inden for den eksisterende drift.

Flere skal overleve kræft, og det kræver, at vi hele tiden eksperimenterer med nye behandlingsformer, som ikke er standardtilbud hverken nationalt eller internationalt, eller hvor der er sparsom evidens. Vi skal blive endnu dygtigere til at hjælpe kræftpatienter, siger Magnus Heunicke.

I Kræftplan IV blev der afsat midler til eksperimentel kræftkirurgi. Denne uddeling af midler dækker perioden 2020-2021. Det er Sundhedsstyrelsen, der efter faglig rådgivning, har indstillet, hvilke ansøgninger der skal støttes.

Rikke Skaarup Schjødt
TitelPressechef