Nu kan borgere med milde symptomer booke testtid for COVID-19 uden lægehenvisning

21-10-2020

Fra i dag kan borgere med milde symptomer blive testet i TestCenter Danmark uden at skulle forbi lægen.

Regeringen og Danske Regioner er blevet enige om, at det fra i dag vil være muligt for borgere med milde symptomer selv at booke en test for COVID-19 på coronaprover.dk uden en lægehenvisning. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger:

Borgere med milde symptomer kan nu selv booke tid til test for COVID-19 uden lægehenvisning, og det skal være med til at lette presset på landets alment praktiserende læger og hospitalernes børneafdelinger, der får mange henvendelser fra borgere, som har milde symptomer på COVID-19. På den måde sikrer vi samtidig adgangen for sårbare borgere, der har brug for at komme i kontakt med deres egen læge, og børn der er meget syge og har brug for specialiseret behandling. Samtidig gør vi testsystemet robust til at håndtere en vintersæson, hvor flere vil få symptomer, der kan minde om COVID-19.

Den nemmere adgang til test for borgere med milde symptomer på COVID-19 skal frigive tiden til andre og akutte henvendelser hos de praktiserende læger og hospitalernes børneafdelinger. Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose siger: 

Vi vil gerne gøre det nemmere for borgere med milde symptomer at booke tid til test og dermed nemt og hurtig få en afklaring af, hvorvidt de har COVID-19. Så fra i dag kan de, der har lette symptomer, selv booke tid - uden at skulle ringe til lægen og få en henvisning. Hvis man har mere alvorlige symptomer, eller hvis man af en eller anden grund har brug for at tale med eller blive set af en læge, så skal man naturligvis altid ringe til egen læge eller vagtlægen eller 1813.

Alle teststederne er forberedte på at sikre afstand og god plads, ligesom der allerede henstilles til at bære mundbind ved teststederne.

I disse tilfælde skal egen læge fortsat kontaktes

Hvor borgere med milde symptomer fra i dag selv kan booke en tid til test på coronaprover.dk, skal borgere, der føler sig syge og har brug for at kontakte en læge fortsat gøre det.

Sundhedsstyrelsen oplyser

Du skal altid ringe til din læge:

  • Hvis du har symptomer på COVID-19, og føler dig så syg, at du gerne vil tale med en læge.
  • Hvis du er bekymret eller i tvivl.
  • Hvis det drejer sig om et barn under 2 år.

Du kan nu selv booke tid på coronaprover.dk:

  • Hvis du har symptomer, der kunne være COVID-19, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med din læge.

Du kan fortsat selv booke tid på coronaprover.dk: 

  • Hvis du har været i nær kontakt med en smittet og er blevet henvist til test af Coronaopsporingen
  • Hvis du ønsker en test af anden årsag  

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Testkapaciteten er robust

Testkapaciteten udbygges fortsat. Regeringen offentliggjorde 7. oktober en opdateret teststrategi, hvor der er særligt fokus på et robust test-setup, en fleksibel testkapacitet og hurtig adgang til test.

Regeringen har en klar målsætning om, at 80 % skal have adgang til test inden for 24 timer. Testsvaret skal ligeledes være klar senest dagen efter. Både målet om hurtig test og hurtigt svar på test er dagsdato aktuelt opfyldt.

 

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet