Lettere adgang for børn til COVID-19 test

07-09-2020

Fra i dag bliver det lettere at få testet sit barn for covid-19 virus. Børn over 2 år kan fremover testes i alle testtelte, og forældre kan booke tiden til test direkte på coronaprover.dk

Efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen kan test af børn ned til 2 år nu også ske i TestCenter Danmarks testtelte, og regionerne har derfor arbejdet på at oplære personalet i teltene til at teste børn. Samtidig åbnes der op for, at forældre kan booke tid til test for deres barn over 2 år direkte på www.coronaprover.dk uden først at skulle kontakte egen læge, vagtlæge eller Styrelsen for Patientsikkerhed for at få en henvisning til test. Det gælder raske børn og børn uden åndenød. Hvis børnene er syge og har klare symptomer på covid-19 som fx feber og tør hoste, skal forældre dog fortsat kontakte egen læge.

Mange har oplevet lange ventetider til test af deres børn, og der her været pres på telefonerne hos de praktiserende læger og vagtlæger for at få en henvisning til test til børn fx til et barn, som er sendt hjem og skal testes som følge af smitte på deres skole eller daginstitution. I de tilfælde er der brug for en hurtig afklaring, så familien kan komme tilbage til hverdagen igen, og med de nye muligheder for test af børn får forældrene en lettere adgang til at få testet deres børn, ligesom hele familien kan blive testet samme sted.

Det følger af Sundhedsstyrelsens anbefalinger, at børn under 2 år fortsat testes på hospitalernes testcentre og efter henvisning fra en læge eller Styrelsen for Patientsikkerhed. Generelt bør test af raske børn også kun ske med et tydeligt formål så som smitteopsporing af nære kontakter, håndtering af smitteudbrud på en skole og daginstitution eller i forbindelse med udlandsrejser.

Indtil for nylig har det kun været muligt for forældre at få oplyst barnets COVID-19 prøvesvar ved at ringe til egen læge, men siden den 26. august har forældre også kunne se deres børns prøvesvar digitalt på sundhed.dk. Inden for kort tid vil det også blive muligt at tjekke børns corona-prøvesvar på appen MinSundhed.