Nu sættes ny vælgererklæringsportal i drift

03-09-2020

Social- og Indenrigsministeriet har i dag åbnet for den nye digitale vælgererklæringsportal, som et enigt Folketing stemte for i januar.

Med den nye vælgererklæringsportal skal alle nye partier nu indsamle vælgererklæringer på en ny måde.

Fra i dag vil alle nye partier, der bliver godkendt af Valgnævnet, blive registreret med en indsamling på den offentligt tilgængelige portal. Her kan vælgerne finde en samlet oversigt over partierne og følge med i partiernes indsamlinger. Som noget nyt bliver også navnet på den person, der står bag et parti, offentliggjort sammen med partiets kontaktoplysninger og et link til partiets egen side.

Dermed stilles portalen nu direkte til rådighed for vælgerne, der selv kan finde det parti, de ønsker at støtte, og afgive en vælgererklæring. Partierne får derimod ikke længere en aktiv rolle i selve systemet.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag siger:

Jeg er glad for, at vi nu endegyldigt har sat en stopper for den ulovlige indsamlingspraksis, som vi så i det gamle system. Samtidig gør vi processen bedre, mere åben og brugervenlig for alle de partier og vælgere, der følger reglerne. Jeg vil gerne sige stor tak til alle Folketingets partier for at bakke op om et nyt system, som vores demokrati kan være tjent med.

- Astrid Krag 

I det gamle system var det partierne selv, der administrerede indsamlingerne ved at indlæse vælgernes e-mailadresser i systemet. Det var denne procedure, som nogle partier før folketingsvalget i 2019 udnyttede til at omgå den såkaldte eftertænksomhedsperiode på syv dage. I den nye portal skal alle vælgere derfor identificere sig med NemID to gange, både når vælgeren igangsætter og – syv dage senere – bekræfter sin vælgererklæring.

Det gamle vælgererklæringssystem lukkede ned den 31. august 2020. Fremover kan der kun indsamles vælgererklæringer efter den nye procedure. Alle partier, der har ønsket det, kan nu fortsætte deres indsamling i den nye vælgererklæringsportal. Det er der ca. 60 partier, der har ønsket.

Find den nye vælgererklæringsportal i boksen her på siden.

Fakta

  • Alle nye partier, der vil stille op til folketingsvalg eller Europa-Parlamentsvalg, skal først indsamle vælgererklæringer. Det kræver i øjeblikket 20.182 vælgererklæringer at kunne stille op til folketingsvalg og 70.635 vælgererklæringer at kunne stille op til Europa-Parlamentsvalg.
  • Før et nyt parti kan begynde at indsamle vælgererklæringer, skal partinavnet dog godkendes af det uafhængige Valgnævn. Enhver, der har valgret, kan søge om at få godkendt et nyt partinavn. Når Valgnævnet har godkendt partinavnet, opretter Social- og Indenrigsministeriet en indsamling for partiet i vælgererklæringsportalen på vælgererklæring.dk. 
  • Herefter kan vælgerne finde partiet på vælgererklæringsportalen og afgive vælgererklæringer for partiet i de tre år, hvor Valgnævnets godkendelse gælder. Når partiet har indsamlet vælgererklæringer nok, kan det anmelde sig for social- og indenrigsministeren og dermed få ret til at stille op ved næste valg.

Yderligere oplysninger

Social- og Indenrigsministeriets pressetelefon, tlf.: +45 4185 1360 (modtager ikke SMS)