Danmark indkøber en ny type Covid-19-vacciner fra Novavax

11-08-2021

EU-Kommissionen har indgået en forhåndsaftale med virksomheden Novavax om indkøb af 20 mio. doser potentielle Covid-19-vacciner. Danmark har nu tilsluttet sig aftalen.

EU-Kommissionen har på vegne af alle medlemslande indgået en aftale med Novavax om indkøb af op til 20 mio. doser af en ny type Covid-19-vacciner fra virksomheden Novavax. Danmarks andel af aftalen er ca. 1,3 pct., hvilket svarer til 280.000 vaccinedoser.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

Selv om det nu går rigtig godt med vaccineudrulningen i Danmark, er det vigtigt, at vi fortsat følger udviklingen af nye vacciner tæt. Corona er stadig i vores samfund, og der kan på sigt blive behov for at inddrage andre vaccine-teknologier end dem, Pfizer og Moderna er baseret på.

Novavax vaccinen er endnu ikke godkendt af EU Kommissionen, men der er tale om vaccine, der bygger på en velkendt teknologi.

Læs mere om godkendelse af vacciner mod COVID-19 her

Som andre vacciner forventes Novavax’ vaccine at virke ved at forberede kroppen på at forsvare sig mod COVID-19-infektion. Vaccinen er en proteinbaseret vaccine, der indeholder små partikler, fremstillet af en laboratoriedyrket version af spike-proteinet, der findes på overfladen af SARS-CoV-2 coronavirus.

Når en person får vaccinen, vil proteinpartiklerne ’trigge’ immunsystemets forsvarsværk og producere antistoffer og T-celler mod dem. Hvis den vaccinerede person senere kommer i kontakt med SARS-CoV-2, vil immunsystemet genkende spike-proteinet og angribe det og dermed kunne forhindre, at personen bliver syg.

De foreløbige resultater viser, at vaccinen er effektiv og har en god sikkerhedsprofil. En endelig beslutning om, hvorvidt og hvordan vaccinen fra Novavax skal inkluderes i COVID-19 vaccinationsprogrammet i Danmark, afventer godkendelse af vaccinen i regi af EMA samt øvrig viden om evt. booster-vaccination, epidemiens udvikling i Danmark m.m.

Vaccinerne fra Novavax forventes at blive leveret fra november 2021 til januar 2022, såfremt vaccinen godkendes af EU Kommissionen.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet