Danmark ophæver nødbremsen for ti lande i det sydlige Afrika

22-12-2021

Danmark ophæver de skærpede rejserestriktioner, der var målrettet ti lande i det sydlige Afrika, da Statens Serum Institut vurderer, at restriktionerne ikke længere bidrager væsentligt til epidemikontrollen.

Den røde sikkerhedsventil, også kaldet ”nødbremsen”, for Sydafrika og nabolandene Lesotho, Eswatini (Swaziland), Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibia, Angola, Malawi og Zambia bidrager ikke længere væsentligt til epidemikontrollen i Danmark. Derfor deaktiveres den røde sikkerhedsventil nu over for de pågældende lande. Dermed gælder der ikke længere særligt skærpede rejserestriktioner for disse lande, f.eks. at udlændinge fra disse lande skal have et anerkendelsesværdigt formål for at indrejse i Danmark.

Beslutningen er truffet af den tværministerielle taskforce for COVID-19 rejserestriktioner efter indstilling fra Staten Serum Institut (SSI). Omikronvarianten er nu så udbredt i Danmark og globalt, at skærpede rejserestriktioner, der udelukkende er målrettet de pågældende 10 lande i det sydlige Afrika, ikke længere kan anses for begrundet af hensynet til at inddæmme og forhindre import af den bekymrende virusvariant.

De 10 lande i det sydlige Afrika vil i stedet være omfattet af de generelle indrejserestriktioner i forbindelse med indrejse til Danmark, og landene vil fremover være kategoriseret som ”COVID-19 højrisikolande”. Det betyder, at der som udgangspunkt vil være krav om test og isolation efter indrejse. Der gælder en række undtagelser til kravet om test og isolation.  For eksempel er danskere og personer bosiddende i bl.a. et EU-land, der indrejser fra et af de 10 lande, og som er fuldt vaccinerede med en EMA-godkendt vaccine, undtaget isolations- og testkrav efter indrejsen til Danmark.

Deaktiveringen betyder også, at Udenrigsministeriet ikke længere fraråder alle rejser til de pågældende lande pga. forekomsten af en bekymrende virusvariant. Rejsevejledningen til de pågældende lande vil herefter afhænge af sikkerhedssituationen og ikke COVID-19 situationen i de enkelte lande. Der vil ikke længere være lande, der er kategoriseret som røde virusvariantområder.  

Deaktiveringen af den røde sikkerhedsventil træder i kraft ved midnat natten til torsdag d. 23. december.

Det bemærkes, at der fortsat er krav om test ved indrejse fra udvalgte lufthavne, som pt. er Hamad International Airport, Doha (DOH) og Istanbul Airport (IST).

Såfremt der skulle fremkomme nye virusvarianter, der kan true den hjemlige epidemikontrol, vil taskforcen for COVID-19 rejserestriktioner igen kunne aktivere nødbremsen (den røde sikkerhedsventil).

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet