Der indføres midlertidigt testkrav forud for indrejse

23-12-2021

Regeringen indfører fra den 27. december 2021 krav om, at alle indrejsende uden bopæl i Danmark skal tage en COVID-19 test inden indrejse til Danmark. For indrejsende med bopæl i Danmark er kravet, at de skal tage en test senest 24 timer efter indrejse. Samtidig ophæves kravet om test ved ankomst til Danmark fra udvalgte lufthavne.

Indrejsereglerne skærpes yderligere, så der fra den 27. december 2021 gælder et generelt krav om, at alle der rejser ind i Danmark, skal være testet med en PCR-test (72 timer før indrejse) eller hurtigtest (48 timer før indrejse). Kravet gælder også for vaccinerede personer, men ikke for tidligere smittede. Dog kan personer med bopæl i Danmark selv vælge, om de tager en test i udlandet inden de rejser ind i Danmark, eller om de tager en test op til 24 timer efter indrejse.

Der gælder desuden undtagelser for visse grupper af personer, f.eks. for børn, personer med bopæl i grænselandet, indrejsende fra Sverige i transit fra Bornholm uden ophold i Sverige, indrejsende med henblik på godstransport og personer i transit gennem Danmark, som udrejser senest 24 timer efter indrejsetidspunktet (fx svenske flyrejsende der bruger Danmark som hub).

Se alle undtagelserne her: FAQ: test og isolation efter indrejse (coronasmitte.dk).

Overholder man ikke kravene, kan man blive straffet med en bøde på 3.500 kr. i førstegangstilfælde.

Kravene indføres på baggrund af en anbefaling fra Statens Serum Institut og efter indstilling fra Epidemikommissionen, som der også er enighed om i Epidemiudvalget. Skærpelsen af rejserestriktionerne indgår som led i en afbødningsstrategi, der sammen med de nationale tiltag skal bremse væksten i smittetallene.

Formålet med testkravene er at forebygge, at der kommer nye smittekæder via rejsende i den kommende periode, hvor der forventes stigende smitte med omikron globalt. Når smitten stiger globalt, stiger risikoen for import af yderligere smittekæder til Danmark fra udlandet. Desuden kan man ved at teste rejsende, før de stiger ombord på flyet, mindske risikoen for smitte på fly. Anbefalingen fra Statens Serum Institut om test af alle indrejsende, uanset vaccinationsstatus, skyldes undersøgelser, der har vist, at 1. og 2. vaccinestik giver betydeligt ringere beskyttelse imod omikronvarianten i forhold til tidligere varianter.

Tiltagene træder i kraft ved midnat natten til mandag d. 27. december 2021 og har en foreløbig varighed på 3 uger dvs. til den 17. januar 2022.

Samtidig med, at det nye generelle testkrav træder i kraft, ophæves kravet om test ved ankomsten til en dansk lufthavn fra udvalgte udenlandske lufthavne, som pt. er Hamad International Airport i Doha (DOH) og Istanbul Airport (IST).