Forlængelse af skærpede tiltag

28-01-2021

Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, er fortsat bekymrede over smittesituationen i Danmark. Selvom der er positive tegn i forhold til generelt faldende smittetal, og en positiv effekt af de nuværende tiltag og restriktioner, er der fortsat væsentlig usikkerhed om udviklingen i februar måned. Det skyldes særligt væksten i den smitsomme virusvariant cluster B.1.1.7. For at bevare kontrollen med epidemien forlænges alle skærpede tiltag til og med 28. februar 2021.

Smittetallene i Danmark fortsætter med at falde, ligesom der er en forbedring ift. det samlede niveau af indlæggelser. Det er dog fortsat vanskeligt at forudsige, hvordan smittespredningen vil udvikle sig resten af vinteren 2021.

Der ses fortsat en tiltagende andel af de sekventerede prøver med virusvarianten cluster B.1.1.7, ligesom også andre virusvarianter er konstateret i Danmark. Sundhedsmyndighederne vurderer, at B.1.1.7. er markant mere smitsomme end tidligere kendte COVID-19-varianter i Danmark. Smitten med cluster B.1.1.7 ser således ud til at stige på trods af de nuværende tiltag og restriktioner.

Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, vurderer fortsat, at B.1.1.7-virusvarianten udgør en særlig risikofaktor for epidemikontrollen. Samtidig er vinteren en årstid, hvor virus typisk har gode betingelser for at sprede sig. Den gunstige udvikling i de overordnede smittetal kan potentielt vende igen til stigende smitte under gældende tiltag i en situation, hvor B.1.1.7 bliver den dominerende variant.

På baggrund af den forsatte fremvækst i B.1.1.7-varianten og usikkerheden om udviklingen i den kommende tid og indvirkningen på den samlede smitteudbredelsen vurderes risikoniveauet til at være 5 nationalt og for alle regioner.

På den baggrund anbefaler Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, at fastholde alle gældende skærpede nationale tiltag i løbet af februar.

Regeringen har valgt at følge Indsatsgruppens anbefalinger.

På den baggrund forlænges de skærpede tiltag. Det indebærer, at alle tiltag og restriktioner i Danmark foreløbigt gælder til og med 28. februar 2021:

  • Alle skærpede nationale tiltag.
  • Alle tiltag for at imødegå cluster B.1.1.7.
  • Alle øvrige nationale tiltag for begrænse smitte med COVID-19.

Desuden forlænges de skærpede tiltag for rejser også til den 28. februar.

Mens alle tiltag og restriktioner forlænges til og med 28. februar 2021, vil det blive vurderet, om der er mulighed for, at de mindste klasser vil kunne komme tidligere tilbage til skolen.

Den fulde oversigt over alle tiltag og restriktioner kan findes på www.coronasmitte.dk

Hjælpepakkerne søges forlænget parallelt med de skærpede tiltag.

Læs mere i pjecen ”Forlængelse af skærpede restriktioner”

Læs Statens Serum Institus seneste risikovurdering her

Læs mere på coronasmitte.dk:

De danske myndigheder har samlet alle informationer om coronavirus på coronasmitte.dk
Hvis du ikke kan finde svar her, kan du ringe til: telefon-hotline 7020 0233