Selvtest taget hjemme kan ikke bruges som coronapas

02-07-2021

Antigen-selvtest, som er foretaget af borgerne privat, vil ikke kunne udløse coronapas. Antigen-selvtest, som er foretaget i private og offentlige virksomheder, vil godt kunne udløse coronapas, såfremt en række krav er opfyldt.

Sundhedsministeriet forventer, at der i løbet af sommeren vil blive markedsført op til flere antigen-test i Danmark, der er CE-mærket til selvtest (antigen-selvtest). Det bliver i den forbindelse muligt for private og offentlige virksomheder at indkøbe og tilbyde antigen-selvtest og få testresultatet vist i coronapasset.

Det kræver dog, at virksomheden sørger for, at der er tilknyttet en autoriseret sundhedsperson til testindsatsen, at virksomheden registrerer sig hos Styrelsen for Patientsikkerhed som et behandlingssted, og at virksomheden sørger for, at resultaterne indberettes til den nationale overvågningsdatabase, MIBA, hos Statens Serum Institut.

Læs mere om registrering hos Styrelsen for Patientsikkerhed her. 

Det forventes også, at antigen-selvtest i løbet af sommeren vil komme i dagligvarehandlen og blive solgt direkte til borgerne. Et negativt testresultat fra selvtest, som er taget og udført af borgeren selv i privat regi, er ikke gyldig som coronapas.

Hvis man får en positiv antigen-selvtest, bør man altid få foretaget en PCR test for at få testresultatet bekræftet og smitteopsporing påbegyndt. En PCR-test kan også fastlægge, hvilken virusvariant du er smittet med. Dermed får sundhedsmyndighederne større viden om, hvilke varianter, der spreder sig i Danmark.

EU’s coronapas kan ikke udstedes på baggrund af en antigen-selvtest. EU’s coronapas udstedes kun baggrund af test, som er udført af sundhedspersoner eller kvalificeret testpersonale. Hvis man har brug for et EU-coronapas kan man derfor henvende sig i et offentligt testcenter, hvor testen foretages af trænet personale. I øjeblikket anbefaler myndighederne, at man får taget en PCR-test, hvis man skal ud at rejse.

Pressemeddelelsens ordlyd er opdateret 5. juli 2021