Danmark indfører indrejserestriktioner for syv lande i det sydlige Afrika

26-11-2021

Danmark følger nu flere andre europæiske lande og indfører indrejserestriktioner for Sydafrika samt seks nabolande. Det sker efter fund af den nye virusvariant B.1.1.529, som først blev registreret i Sydafrika.

Statens Serum Institut har i dag indstillet til den nationale taskforce for COVID-19 rejserestriktioner at aktivere den røde sikkerhedsventil for Sydafrika, Lesotho, Eswantini, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia henset til en ny virusvariant B.1.1.529. Af hensyn til at begrænse importen af denne potentielt bekymrende virusvariant har den nationale COVID-19 taskforce for rejserestriktioner derfor besluttet at skærpe rejserestriktionerne for de nævnte lande.

SSI begrunder indstillingen med bekymring for den nye virusvariant B.1.1.529, der er påvist i Sydafrika, og som ser ud til at være forbundet med kraftigt stigende smittetal særligt i provinsen Guateng men også i andre provinser i landet. B1.1.529 er også blevet påvist hos 4 personer fra Botswana, i Hong Kong hos en rejsende fra Sydafrika. Den er endnu ikke set i Danmark.

Mulig flugtvariant

Den nye variant er kendetegnet ved at have markant flere mutationer i spikeproteinet end de øvrige kendte Sars-CoV-2 virusvarianter. B.1.1.529 har ca. 35 mutationer i spikeproteinet, hvor Deltavarianten har 10-15 mutationer. Nogle af disse mutationer har tidligere været forbundet med nedsat følsomhed for vaccineantistoffer og øget smitsomhed. Der er fortsat meget begrænset viden om, hvordan virus opfører sig hos mennesker, herunder blandt vaccinerede, men det er påfaldende, at den på meget kort tid ser ud til at kunne udkonkurrere Deltavarianten lokalt i Sydafrika.

Der forventes at komme yderligere viden, særligt fra Sydafrika, i løbet af de næste uger. Det må i den forbindelse anerkendes, at Sydafrika har været hurtige til at informere det internationale samfund.

Tiltag i Danmark

I Danmark foretages der aktuelt variant-PCR på prøver i samfundssporet, og SSI vurderer, at variant-PCR fanger de mutationer, der kendetegner B.1.1.529, og det vil derfor være muligt meget hurtigt at kunne fange signaler på en stigende forekomst af varianten i Danmark.

Beslutningen medfører, at indrejsende til Danmark, herunder vaccinerede, som inden for de seneste 10 dage forud for indrejse i Danmark har haft ophold (dog ikke transit) i de nævnte lande, skal have foretaget en test inden for 24 timer efter indrejse samt isolere sig i 10 dage efter indrejse. Ved aktiveringen af den røde sikkerhedsventil indføres der også forbud mod at flyve til Danmark fra de syv lande med passagerer, som ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test, jf. Bekendtgørelse om forbud mod at lande med passagerer fra visse lande og regioner uden negativ COVID-19-test. Der er på nuværende tidspunktet ingen direkte flyvninger mellem Danmark og de syv lande.

Herudover indføres der krav om, at udlændinge, der ikke har fast bopæl eller opholdstilladelse til Danmark, skal kunne fremvise en negativ test foretaget forud for indrejse i Danmark samt krav om at have et særligt anerkendelsesværdigt formål for at blive tilladt indrejse i Danmark.

SSI opfordrer desuden til, at personer, som allerede er indrejst fra de pågældende lande inden for de seneste 10 dage, bliver PCR testet. SSI følger varianten med variant-PCR og STPS vil på baggrund af SSIs anbefalinger foretage intensiveret smitteopsporing ud i 3. led, såfremt mulige tilfælde påvises i Danmark.

Aktiveringen af den røde sikkerhedsventil træder i kraft ved midnat natten til lørdag den 27. november 2021. En række øvrige EU-lande har ligeledes aktiveret nødbremser og dermed indført skærpede restriktioner over for et eller flere af nævnte lande.

Syv lande i det sydlige Afrika bliver røde, hvor alle rejser frarådes

Syv lande i det sydlige Afrika bliver røde. Det betyder, at Udenrigsministeriet med virkning fra midnat natten til den 27. november vil fraråde alle rejser, herunder også erhvervsrejser, til disse lande pga. den nye virusvariant B.1.1.529. COVID-19. Hjemmesiderne for de relevante lande vil blive opdateret. Yderligere information herom vil kunne findes på Udenrigsministeriets hjemmeside her www.um.dk. En samlet oversigt over, hvilke lande der er kategoriseret som røde virusvariantområder, findes på coronasmitte.dk her.

Danskere på rejse i regionen behøver ikke at rejse hjem med det samme. Det kan blive svært at få fly til Europa de kommende dage, da mange lande ventes at lukke ned for rejsemuligheder fra regionen. Udenrigsministeriet anbefaler derfor, at man kontakter sit fly- eller rejseselskab for at undersøge hjemrejsemulighederne. Hvis man har været i regionen eller påtænker at rejse til Danmark, skal man være særligt opmærksom på krav om test og isolation. Danske fastboende i Sydafrika opfordres til at forblive i landet og at følge lokale myndigheders anvisninger.

Ved akut behov for rådgivning kan Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral kontaktes på bbb@um.dk eller +4533921112.

SSI følger udviklingen mhp. evt. justering af indstillingerne. Den nationale taskforce for COVID-19 rejserestriktioner følger også situationen tæt og vil i den kommende tid vurdere, om der er behov for yderligere tiltag eller restriktioner.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet