Danmark indfører skærpede rejserestriktioner for yderligere tre lande i det sydlige Afrika

29-11-2021

Danmark aktiverer den røde sikkerhedsventil for yderligere tre lande i det sydlige Afrika: Angola, Malawi og Zambia. Det sker ud fra et forsigtighedsprincip samt fund af virusvarianten Omikron i Malawi.

Efter indstilling fra Statens Serum Institut den 28. november aktiveres den røde sikkerhedsventil nu også for Angola, Malawi og Zambia. I de fleste afrikanske lande er der ingen eller meget få sekventerede prøver overført til den internationale sekvensdatabase GISAID. Det er derfor meget vanskeligt at foretage en databaseret risikovurdering for forekomsten af den nye bekymrende virusvariant Omikron. Tyskland har ud over de nuværende syv lande på den danske røde liste også medtaget Malawi, mens Storbritannien den 28. november har medtaget Malawi, Angola, Zambia og Mozambique på deres liste over lande med bekymrende virusvarianter.

Med henblik på at begrænse import af Omikron har den nationale taskforce for COVID-19-rejserestriktioner derfor besluttet at skærpe rejserestriktionerne for de tre lande. Aktiveringen af den røde sikkerhedsventil for de tre lande træder i kraft ved kl. 12.00 mandag den 29. november 2021.

Aktiveringen af den røde sikkerhedsventil for de pågældende tre lande betyder følgende skærpede rejserestriktioner:

  • Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til de pågældende lande (røde)
  • Indrejsende til Danmark, som inden for de seneste 10 dage forud for indrejse i Danmark har haft ophold (dog ikke transit) i de nævnte lande, skal have foretaget en test senest indenfor 24 timer efter indrejse samt isolere sig i 10 dage efter indrejse
  • Forbud for flyselskaber mod at flyve til Danmark fra de tre lande med passagerer, som på direkte ruter til Danmark ikke kan fremvise en negativ COVID-19–test (PCR). Der er dog på nuværende tidspunktet ingen direkte flyvninger mellem Danmark og de tre lande.
  • Udlændinge med bopæl i lande med bekymrende virusvarianter kan kun indrejse i Danmark, hvis de har et særligt anerkendelsesværdigt formål, og hvis de kan fremvise en negativ test foretaget forud for indrejse.

Sundhedsmyndighederne anbefaler desuden, at alle indrejsende til Danmark, der har opholdt sig i røde områder siden 16. november, uanset vaccinationsstatus, lader sig isolere og tager en PCR-test på 4. og 6. dagen efter indrejse, og at isolationen først brydes efter negativt svar på testen fra 6. dagen.

En samlet oversigt over, hvilke lande der er kategoriseret som røde virusvariantområder, findes på coronasmitte.dk her.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet