Første kvinde smittet med abekopper i Danmark

19-08-2022

Det seneste døgn er der konstateret 5 nye smittede med abekopper i Danmark heriblandt det første tilfælde hos en kvinde. Det er Statens Serum Instituts vurdering, at man kan forvente enkelte smittetilfælde uden for risikogruppen.

Indtil i dag var abekopper i Danmark kun set blandt mænd, der har sex med mænd, men med det nye tilfælde hos en kvinde, er der nu for første gang set smitte uden for denne gruppe.

Styrelsen for Patientsikkerhed laver smitteopsporing og identifikation af de nære kontakter, som rådgives til isolation og får tilbudt vaccination.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

Vi ser nu det første tilfælde af abekopper uden for den kendte risikogruppe i Danmark. Der er tale om et isoleret tilfælde af smitte hos en kvinde, som Styrelsen for Patientsikkerhed er ved at smitteopspore. Det er Statens Serum Instituts vurdering, at man med det nuværende antal tilfælde kan forvente enkelte smittetilfælde ud i andre grupper. Abekopper er en sygdom, vi tager meget alvorligt og monitorerer tæt. Derfor har vi udvidet målgruppen for vaccination og indkøbt nye forsyninger, så alle, der er i risikogruppe kan få tilbud om en vaccine.

SSI vurderer, at risikoen for et alvorligt sygdomsforløb med abekopper er lav for alle grupper med undtagelse af gravide, børn og immunsupprimerede.

I andre lande er der også set enkelte tilfælde af abekopper hos kvinder. Onsdag d. 17. august meldte WHO ud, at 176 kvinder i Europa er eller har været smittet med abekopper i 2022 udbruddet. Det svarer til ca. 1,1 % procent.

Folketinget har d. 12. august godkendt indkøbet af yderligere 10.000 vacciner fra Imvanex fra Bavarian Nordic mod abekopper, efter at Sundhedsstyrelsen har udvidet målgruppen for vaccination. Målet med vaccinerne er at undgå alvorlig sygdom og bremse smitten. 
Læs mere her.

Der er i alt konstateret 163 tilfælde af abekopper i Danmark.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet