En god start på livet

09-05-2022

Mere personale på fødegangene og ret til to dages barselsophold eller hjemmebesøg. Det er hovedelementerne i den aftale om fødselsforholdene, som regeringen netop har landet med aftalepartierne bag finansloven.

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne er mandag blevet enige om udmøntningen af finanslovsmidlerne for 2022 på fødselsområdet. Konkret drejer det sig om udmøntning af i alt 475 mio. kr. fordelt på 100 mio. kr. i 2022, 110 mio. kr. i 2023, 115 mio. kr. i 2024 og 150 mio. kr. i 2025 til at styrke nærvær og tryghed før, under og efter fødslen.

 Aftalen hedder "En god start på livet", og sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

Alle har ret til en tryg fødsel, og det har længe stået klart, at forholdene på fødselsområdet skal forbedres. Med aftalen sikrer vi nu mere personale på fødegangene og giver alle førstegangsfødende ret til to dages barselsophold eller et hjemmebesøg dagen efter udskrivning, hvis man i stedet vælger at tage hjem inden for de første 24 timer. Derudover er det aftalepartiernes klare holdning, at retten til to døgns barselsophold eller hjemmebesøg udvides til også at gælde flergangsfødende. Aftalepartierne har derfor afsat midler til det fra 2025.  Det er et vigtigt skridt for at sikre den tryghed, nærhed og kontinuitet, der er så vigtig for familierne, og for at sundhedspersonalet får tid til at yde den omsorg og faglighed, som de gravide og fødende har brug for.

Sundhedsordfører for Socialistisk Folkeparti, Kirsten Normann Andersen siger: 

Jeg er godt tilfreds med, at vi nu endelig får pengene fra finansloven ud at virke. Så vi nu sikrer penge til flere jordemødre og bedre vilkår for fødende. Her og nu får vi ret til to dages barselsophold til førstegangsfødende og bedre ammerådgivning. Det vil give mere ro på fødegangene og en tryg start i livet for vores børn.

Sundhedsordfører for Radikale Venstre, Stinus Lindgren siger:

Det har været tydeligt gennem længere tid, at vores fødeområde er alt for presset. De ansatte løber hurtigere, end man med rette kan forvente, og det giver desværre mange nye familier en ærgerlig start på deres nye tilværelse. En fødsel er en stor oplevelse, og derfor skal det skal sikres ro og tryghed før, under og efter. For Radikale Venstre har det været vigtigt at arbejde for bedre normeringer på fødegangene, og det har været afgørende med det individuelle syn på familien, hvor nogen har behov for ophold på hospitalet, mens andre får mere ud af et besøg i hjemmet. Den fleksibilitet er nu sikret.

Pernille Skipper fra Enhedslisten siger:

Enhedslistens aftryk i den her aftale er ansættelse af flere fagprofessionelle, og så giver vi regionerne bedre muligheder for at tiltrække og fastholde. Vi skal sikre, at der er rettigheder til fødselsforberedelse og meget andet, men det første og vigtigste skridt er at sikre, at der er en jordemoder til stede under hele fødslen, og at de ansatte får flere kollegaer til de opgaver, de allerede har.

Sundhedsordfører for Alternativet, Torsten Gejl siger: 

Det er essentielt, at komme godt fra start. Derfor er Alternativet glade for, at være med til løfte forholdene for de fødende.

Familieordfører for Socialdemokratiet, Camilla Fabricius siger: 

Jeg er utrolig glad for, at vi højner fagligheden på fødegangene, eksempelvis når det kommer til syning af kvinder, der brister under fødsel. For kvinden, som føder og bringer et nyt liv ind i familien, er det væsentligt, at der er dygtige og kompetente mennesker til at tage hånd om mor og barn. Men det er også vigtigt for arbejdsglæden hos personalet, at der er hænder nok, og at man kan udvikle sig og arbejde med sin faglighed.  

Læs aftalen her.

Pressehenvendelser

Kontakt Sundhedsministeriets presseenhed på:
Vagttelefonen: 21 32 47 27 (modtager IKKE SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk