Første tilfælde af abekopper i Danmark

23-05-2022

En mand er testet positiv for abekopper i Danmark. Manden er isoleret, og Styrelsen for Patientsikkerhed har iværksat smitteopsporing af hans nære kontakter.

En mand er i dag testet positiv for abekopper i Danmark. Manden udviste symptomer på smitte efter en rejse til Spanien og har derfor været i kontakt med Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Rigshospitalet. Han er nu hjemme og i isolation.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:


Vi har nu det første tilfælde af abekopper i Danmark. Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med smitteopsporing, så nære kontakter til patienten bliver vejledt i, hvordan de bør forholde sig. Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark, men vi følger situationen tæt for at være bedst muligt forberedt på en eventuel udvikling i smittesituationen.

Sygdommen har været kendt i Afrika i mange år, men ses kun meget sjældent i Europa.

ECDC melder, at der den 22. maj var 59 bekræftede tilfælde af abekopper i EU/EEA medlemslandene og yderligere mindst 10 tilfælde under mistanke. 

Abekopper viser sig typisk med blandt andet feber, kulderystelser og et udslæt med blærer, som kan give sår, når de heler. Sygdommen er normalt mild, varer omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes i et sundhedsvæsen som det danske at komme sig helt. 

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet retningslinjer til sundhedsvæsenet om, hvordan de skal håndtere sygdommen.

Retningslinjen er offentliggjort på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet