Olena Zelenska og Sophie Løhde har i dag sammen besøgt Rigshospitalet

21-08-2023

Den ukrainske førstedame Olena Zelenska og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har i dag besøgt det nye børnehospital Mary Elizabeths Hospital på Rigshospitalet

Mary Elizabeths Hospital, som er under opførelse, integreres i Rigshospitalet som et nyt offentligt, højtspecialiseret børnehospital. Hospitalet forventes at åbne i 2026, og ambitionen er, at det nye hospital revolutionerer hospitalsoplevelsen for børn, unge, gravide kvinder og deres familier før, under og efter behandling. Formålet med Olena Zelenskas og Sophie Løhdes besøg i dag var at understøtte samarbejdet i den europæiske organisation for børnehospitaler, European Children’s Hospitals Organisation (ECHO), som både Mary Elizabeth's Hospital i Danmark og Okhmadyt Hospital i Kiev, Ukraine, begge er medlem af.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Danmark og Ukraine står sammen i den forfærdelige krig, og fra dansk side støtter vi det ukrainske folk både militært og humanitært. Det gælder også på sundhedsområdet, hvor vi løbende modtager krigsskadede patienter til behandling i det danske sygehusvæsen og har doneret lægemidler og medicinsk udstyr til Ukraine. På længere sigt kan Danmark hjælpe med genopbygningen af det ukrainske sundhedsvæsen, og derfor er det vigtigt, at vi får mulighed for løbende at udveksle erfaringer.”

Formand for Region Hovedstaden Lars Gaardhøj siger:

Vi er meget stolte over at kunne vise det danske sundhedsvæsen frem for Ukraines førstedame. Under besøget har hun og delegationen bl.a. oplevet 1:1 model af en sengestue på det nye børnehospital, der er under opførelse på Rigshospitalet, Mary Elizabeths Hospital. Olena Zelenska var særligt optaget af at høre om de nye tiltag for børn og unge i Danmark, og det gjorde stort indtryk at besøge børneafdelingen og opleve helt tæt på, hvordan leg og musik er med til at lette forløbet for de små patienter sammen med deres familie. I Region Hovedstaden håber vi, at besøget kan inspirere til et endnu tættere samarbejde med Ukraine, bl.a. gennem det europæiske netværk af førende børnehospitaler, ECHO".

Undervejs i besøget blev Olena Zelenska og Sophie Løhde ledsaget af regionsrådsformand Lars Gaardhøj, Rigshospitalets direktør Rasmus Møgelvang og centerdirektør for Juliane Marie Centeret, Merete Lange. Sammen besøgte de byggepladsen og bygningerne, som er under opførelse, den børnekirurgiske afdeling samt en model af en kommende sengestue i børnehospitalet. Mary Elizabeths Hospital er designet og udviklet i tæt samarbejde med patienter, familier og personale for at sikre, at så mange aspekter af hospitalets anvendelse er inkluderet i design- og konstruktionsprocessen.

Danmark har pr. 13. august modtaget 157 patienter fra Ukraine til behandling i det danske sundhedsvæsen.

Danmark har i 2022 doneret knap 100 mio. kr. til sundhedsdonationer, herunder til lægemidler, medicinsk udstyr og til WHOs indsats I Ukraine.

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk