Epidemikommissionens vurdering af tiltag i forbindelse med Covid-19 og indrejse fra Kina

09-01-2023

Epidemikommissionen har nu afleveret sin vurdering af mulige Covid-19-tiltag for rejsende fra Kina.

På møde i EU's kriseresponsmekanisme onsdag den 4. januar blev der besluttet en række anbefalinger til medlemslandene, herunder opfordring til at indføre krav om test forud for indrejse til medlemslande fra Kina, spildevandsovervågning af fly m.m.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde bad samme dag SSI vurdere anbefalingernes relevans i en dansk kontekst og har efterfølgende anmodet om en rådgivende udtalelse fra Epidemikommissionen.

Epidemikommissionen har netop afleveret sin rådgivende vurdering og er enig med SSI i at følge op på EU’s anbefalinger.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet drøfter nu sammen med myndighederne og luftfartsselskaberne, hvordan anbefalingerne kan implementeres:

  • Der fastsættes ikke bindende krav om test forud for indrejse til Danmark fra Kina. I stedet opfordres luftfartsbranchen til at iværksætte krav om test forud ombordstigning på fly samt brug af mundbind på flyet for at mindske risikoen for smitte ombord.
  • Udlevering af gratis antigentest til rejsende, der ankommer til Danmark med direkte fly fra Kina for at understøtte smitteforebyggende adfærd hos de rejsende.
  • Der arbejdes på at iværksætte frivillig stikprøve PCR-test af rejsende fra Kina og test af spildevand med henblik på overvågning af nye varianter.

Da der alene er tale om anbefalinger fra myndighederne og ikke indførelse af restriktioner kræves der formelt ikke behandling i Epidemiudvalget, men indenrigs- og sundhedsministeren vil holde udvalgets medlemmer tæt orienteret.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

”Vi har nu både modtaget en sundhedsfaglig vurdering fra SSI, der overvåger epidemisituationen og virusvarianter i Danmark og udlandet samt en rådgivende vurdering fra Epidemikommissionen, der inddrager en bred kreds af myndigheder og eksperter. Regeringen vil følge anbefalingerne fra SSI og Epidemikommissionen, og på mødet i morgen med medlemmerne af Epidemiudvalget vil jeg give Folketingets partier en status.”

Epidemikommissionens rådgivende vurdering.

SSIs vurdering af kan ses her.

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk