Indenrigs- og sundhedsministeren rejser til USA for at styrke sundhedssamarbejdet

06-03-2023

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde rejser til Washington D.C. i denne uge for at styrke samarbejdet på sundhedsområdet mellem USA og Danmark. Ministeren skal blandt andet mødes med den amerikanske sundhedsminister og åbne døre for danske myndigheder og virksomheder.

Danske life science-virksomheder står for at levere rekordstore eksportresultater til Danmark. Og de har en central rolle i at udvikle ny sundhedsteknologi, hospitalsudstyr og ikke mindst medicin til at behandle patienter med kroniske sygdomme, herunder diabetesmedicin, i hele verden.

Under besøget skal ministeren mødes med en række højtstående beslutningstagere i den amerikanske regering for at skabe opmærksomhed omkring danske styrkepositioner, hente ny viden hjem til Danmark og bane vejen for nye myndighedssamarbejder mellem amerikanske og danske myndigheder.

Det gælder for eksempel Lægemiddelstyrelsen og amerikanske FDA (Food and Drug Administration), der skal mødes og etablere nye kontakter.

Den danske life science-industri er et af vores helt store eksporteventyrer, og den unikke styrkeposition skal vi fastholde, men også bruge til at nå nye mål. Med besøget i USA skal vi bane vejen for danske virksomheder på et vigtigt eksportmarked, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og fortsætter:

Besøget giver også mulighed for, at vi kan udbygge dialogen mellem danske og amerikanske myndigheder, så vi får et bedre indblik i de rammevilkår, som møder de danske virksomheder, og hvordan vi kan skabe mere vækst, flere arbejdspladser og bedre behandling til gavn for patienter både i Danmark og resten af verden.

Ligesom Danmark står USA overfor en fremtid med flere ældre og flere med kroniske sygdomme, og at skabe nye innovative løsninger og behandlinger, der skal tackle netop den udfordring, er en spidskompetence for danske myndigheder og virksomheder.

Ministeren skal blandt andet åbne en rundbordsdiskussion om lighed i sundhed, der samler danske og amerikanske myndigheder til dialog med de amerikanske datterselskaber af tre sundhedsvirksomheder Novo Nordisk, Lundbeck, og Coloplast.

Håndtering af globale sundhedstrusler

Både coronapandemien og krigen i Ukraine har understreget behovet for et endnu tættere internationalt samarbejde om fremtidens globale sundhedstrusler, og derfor skal turen også bruges til at dele erfaringer med biosikkerhed og kriseberedskab.

Amerikanerne har for nyligt lanceret en ny strategi for sundhedssikkerhed, som skal drøftes med toprådgivere i Det Hvide Hus.

Ministeren skal desuden mødes med repræsentanter fra Verdensbanken for at diskutere indsatsen mod antibiotikaresistens og skabe opmærksomhed om det dansk initierede internationale forskningscenter ICARS, der leverer løsninger til lav- og mellemindkomstlandes kamp imod antibiotikaresistens.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

”Vi kan ikke hvile på laurbærrene, når det kommer til fremtidens globale sundhedstrusler. Derfor skal vi drøfte, hvordan vi med inspiration fra amerikanerne kan styrke sundhedsberedskabet i både Danmark og EU. Samtidig skal vi udbrede vores danske ekspertise inden for bekæmpelsen af antibiotikarestens, som er en af de helt store sundhedstrusler på verdensplan.”

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk