Løhde besøgte Ukraine og indleder styrket samarbejde

08-02-2024

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde besøgte sammen med en dansk delegation onsdag Ukraine, hvor hun bl.a. mødtes med den ukrainske sundhedsminister og førstedame Olena Zelenska i Kyiv. Danmark har i forbindelse med besøget doneret et stort antal høreapparater til Ukraine for at hjælpe både soldater og civile påvirket af høretab.

Donationen kommer efter konkret efterspørgsel fra ukrainerne, som har brug for international støtte til at sikre deres borgere adgang til nødvendige sundhedstilbud.

Bag donationen står virksomhederne GN Hearing, Demant og WS Audiology, som donerer 1.000 høreapparater hver.

Den danske stat hjælper med finansiel kompensation til de lokale partnere eller høreklinikker, som skal påføre og justere høreapparaterne til de individuelle brugere, så den bedst mulige kvalitet sikres. Røde Kors bidrager med praktisk bistand i arbejdet. 

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Besøget i Ukraine gjorde et dybt og uudsletteligt indtryk på mig. Ukrainerne står på alle måder i en meget vanskelig situation, og jeg er utrolig glad for, at Danmark igen kan yde et bidrag til landet, og at vi i samarbejde med danske virksomheder kan hjælpe nogle af de mange ukrainere, som lige nu er ramt af høretab. Danske virksomheder har en særlig ekspertise på høreområdet, og det er prisværdigt, at tre virksomheder nu træder til med støtte.

Et tættere samarbejde på sundhedsområdet

Indenrigs- og sundhedsministeren var i Ukraine onsdag for at vise sin støtte og fastholde dansk opmærksomhed på krigen i Ukraine, særligt de sundhedsmæssige konsekvenser ved krigen.

Under besøget mødtes hun med den ukrainske sundhedsminister Viktor Liashko og underskrev en fælles erklæring om at styrke samarbejdet på sundhedsområdet.

Ministeren besøgte også børnehospitalet Kiev Regional Children’s Hospital sammen med Ukraines førstedame Olena Zelenska og Ukraines sundhedsminister for at se, hvordan hospitalet samarbejder med Rigshospitalet om at styrke sundhedsindsatsen for børn og deres forældre. Ministeren var ledsaget af regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), og centerdirektør på Rigshospitalet, Merete Lange.

Lars Gaardhøj siger:

Jeg er rigtig glad for, at vi med besøget i Kiev styrker samarbejdet med de ukrainske sundhedsmyndigheder – særligt på børneområdet. Der er ingen tvivl om, at Ukraine er meget hårdt ramt af krigen, og det har jeg nu med egne øjne set med forfærdelse. Der er massivt brug for hjælp, og jeg er stolt over, at vi fra Region Hovedstaden kan hjælpe inden for sundhedsområdet.

Derudover mødtes ministeren med danske NGO’er og virksomheder, der kunne fortælle om de konkrete indsatser i Ukraine blandt andet i forhold til at sikre fokus på befolkningens mentale sundhed efter flere år med krig.

Danmark har tidligere doneret medicin, vacciner, medicinsk udstyr og værnemidler til landet, og har foreløbigt modtaget 193 ukrainske patienter til behandling herhjemme.

 

Indernigs- og sundhedsminister Sophie Løhde på besøg i Ukraine
På billedet: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde
Fotograf: Ambassaden

Ukraines sundhedsminister Viktor Liashko og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde underskriver aftale
På billedet: Ukraines sundhedsminister Viktor Liashko og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde underskriver aftale.
Fotograf: Ambassaden
 

Hilse
Fotograf: Ambassaden

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og Ukraines førstedame Olena Zelenska
På billedet: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde og Ukraines førstedame Olena Zelenska
Fotograf: Ambassaden

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk