Ny aftale skal hjælpe ufrivilligt barnløse med at blive gravide

14-02-2024

Nu får enlige og par, som er ramt af ufrivillig barnløshed, bedre hjælp til at blive gravide. Regeringen og Danske Regioner har netop indgået en aftale, som styrker fertilitetsbehandlingen ved at give op til tre ekstra graviditetsforsøg med reagensglasbehandling.

Mange danskere har desværre svært ved at få børn. Nedsat frugtbarhed er udbredt, og op mod en fjerdedel af de barnløse, som ønsker at få børn, har svært ved at blive gravide.

Derfor har regeringen med finansloven for 2024 taget initiativ til at styrke fertilitetsbehandlingen med 45 mio. kr., som skal bruges til at give bedre tilbud til de mange, der har brug for hjælp til at få børn.

Og som opfølgning på finanslovsaftalen har regeringen og Danske Regioner nu forhandlet en udmøntningsaftale på plads, der giver enlige og par flere og bedre muligheder for at blive gravide og få den børnefamilie, de drømmer om.

I dag er reglerne sådan, at enlige og par tilbydes op til tre forsøg med reagensglasbehandling på offentlige fertilitetsklinikker. Med den nye aftale sikres det, at kvinder og par på baggrund af en faglig vurdering allerede i år kan få op til seks forsøg på offentlige fertilitetsklinikker.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Hvis man brændende ønsker sig et barn, er det en meget stor sorg ikke at kunne blive gravid. Vi ser desværre, at fertilitetsproblemer og nedsat frugtbarhed er en af de mest udbredte sygdomme i dag. Op til en fjerdedel af dem, som ønsker at blive forældre, har svært ved at blive gravide. De får nu bedre hjælp til at skabe sig den børnefamilie, de drømmer om.

Danske Regioners formand Anders Kühnau siger:

I regionerne er vi optaget af at sikre ufrivilligt barnløse den bedst mulige hjælp. Derfor er vi også glade for, at vi nu kan give mulighed for op til seks forsøg med reagensglasbehandling. Det kan forhåbentlig være med til, at flere kan få opfyldt deres drøm om at blive forældre.

Det vurderes, at chancen for at blive gravid og få et barn vil stige, når der tilbydes op til seks forsøg frem for de nuværende tre.

Det nye tilbud om flere forsøg til fertilitetsbehandling vil blive indført gradvist. Der vil således være en implementeringsperiode henover 2024, for at tage højde for at der bliver behov for flere personaleressourcer og kapacitet til fertilitetsklinikkerne.

Regionerne er i gang med at implementere det nye tilbud og vil senest den 1. oktober 2024 kunne tilbyde op til seks forsøg med reagensglasbehandling.

Senere i år vil indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde fremsætte et lovforslag, der giver enlige og par mulighed for at få fertilitetsbehandling til barn nummer to.

Læs udmøntningsaftalen her

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk