Nye råd skal hjælpe børnefamilier til mindre brug af skærm

12-06-2024

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde håber, at Sundhedsstyrelsens nye råd til børn og unges tidsforbrug af skærme i hverdagen kan være med til at starte samtaler i familierne.

Hvor længe kan 3-årige se tegnefilm på iPad? Og hvor meget tid bør unge på 15 år bruge på mobilen på en almindelig hverdag?

Det er nogle af de spørgsmål, som Sundhedsstyrelsen nu kommer med konkrete råd til. For selvom de fleste forældre har et fornuftigt forhold til deres eget og børnenes forbrug, efterspørger mange klare retningslinjer for tiden foran skærmen. Derfor har Sundhedsstyrelsen blandt andet lavet tidsangivelser for, hvor meget skærm børn og unge bør se, inddelt efter alder. Generelt gælder det, at jo mindre tid, jo bedre.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Som forælder kan det være svært at tage stilling til, hvor meget tid ens barn må bruge til hverdag foran skærmen. Derfor synes jeg, at det er fint, at Sundhedsstyrelsen nu kommer med en række konkrete råd. For når børn og unge er på mobilen og andre devices i timevis, har de mindre tid til at være sammen med venner og familie og være fysisk aktive, og skærmforbruget kan også gå ud over deres søvn. Det kan ramme den enkeltes trivsel og sundhed. Og jeg håber, at rådene kan klæde flere forældre på til at tale med deres børn om, hvor meget tid de rent faktisk bruger foran skærmen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at små børn under to år ikke ser skærm, uden at det sker i aktivt samvær med en voksen. Børn mellem 2-4 år bør højst se en times skærm om dagen, mens børn og unge op til 17 år højst bør bruge en til to timer på skærm. Voksne over 18 år bør højst bruge tre timer på skærmen.

Læs Sundhedsstyrelsens råd og samlede skærmanbefalinger her.

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk