Minister holder skarpt øje med ventetider på sygehusbehandling

14-03-2024

Det går for langsomt med at få nedbragt de alt for lange ventetider på behandling på sygehusene. Det mener indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, der har bedt regionerne redegøre for, hvordan de vil leve op til akutplanens målsætning om, at ventetiderne skal være normaliseret inden udgangen af 2024.

På trods af at regeringen og Danske Regioner i februar 2023 indgik en aftale om akutplan til 2 milliarder kr., der bl.a. skal nedbringe ventetiderne på sygehusene, er ventetiderne til behandling af fysiske lidelser – herunder planlagte operationer – uændrede.

Den gennemsnitlige ventetid på somatisk sygehusbehandling var i 2. kvartal sidste år 44 dage. Og ventetiden har været nogenlunde samme niveau i 3. og 4. kvartal 2023. Dermed er der langt til målet i akutplanen om, at ventetiden skal ned på 33 dage ved udgangen af 2024.

Dermed er der langt til målet i akutplanen om, at ventetiden skal ned på 33 dage ved udgangen af 2024.

De lange ventetider bekymrer indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, der er ved at blive utålmodig på patienternes vegne og nu har anmodet regionerne om at få en milepælsplan for, hvordan de vil sikre, at målsætningen indfries:

Jeg har hele tiden været klar over, at det ville tage tid at vende udviklingen og få nedbragt ventetiderne. Men nu er der gået mere end et år, og vi har stadig ikke set, at kurven er knækket. Den manglende fremdrift er bekymrende. Og derfor har jeg bedt regionerne om at genbekræfte vores aftale og få en plan for, hvordan de vil sikre, at målsætningen i akutplanen bliver til virkelighed, så patienterne hurtigere kan blive behandlet på sygehusene.

Og på et møde i Indenrigs- og Sundhedsministeriet i dag har formændene for de fem regioner fremlagt en plan for, hvordan regionerne kommer i mål. Planen indebærer bl.a., at ventetiderne på sygehusbehandling skal falde med seks dage i løbet af årets første ni måneder og yderligere seks dage i årets sidste tre måneder.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger: 

Regionerne har i dag tilkendegivet meget klart, at de fortsat forventer, at ventetiderne vil være nede på samme niveau som før covid-19-epidemien inden udgangen af i år. Det vil jeg naturligvis holde dem op på. Og jeg kommer til at holde skarpt øje med, at regionerne sørger for den fornødne fremdrift resten af året. 

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk