Gå i selvisolation, hvis du har været i Storbritannien

21-12-2020

Sundhedsmyndighederne opfordrer kraftigt passagerer fra England til at gå i selvisolation. Det er ét af en række tiltag for at hindre den nye, 70 % mere smitsomme COVID-19-virusvariant fra Storbritannien i at brede sig i Danmark.

Den muterede COVID-19-virus, som hurtigt er blevet udbredt i London og andre dele af England, skal forhindres i at spredes sig yderligere i Danmark. Data fra Storbritannien tyder på, at den nye variant er 70 % mere smitsom end andre virusstammer.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger:

For at forhindre at den stærkt smitsomme muterede virus får fodfæste i Danmark er det helt afgørende, at dem, der er kommet hjem fra Storbritannien i den seneste tid følger retningslinjerne om at isolere sig i ti dage – eller til de har en negativ test efter fire dage. Og hvis de alligevel er kommet for tæt på andre, så få dem testet også. Fra regeringens side har vi valgt at lukke for flyvninger fra Storbritannien i 48 timer. Vi følger udviklingen og ser på eventuel forlængelse af forbud mod flyvningen fra UK.

Tiltag som skal forhindre mutationen

Myndighederne har iværksat en række tiltag, som skal forhindre, at den muterede virus breder sig i Danmark:

  • Styrelsen for Patientsikkerhed har oprettet en særlig indsatsgruppe, der følger op på de nære kontakter til dem, som er smittet med virusvarianten, så vi ved, om varianten også har ramt dem. 
  • Styrelsen for Patientsikkerhed sender via alle relevante flyselskaber et brev til alle passagerer, der siden den 30. november er fløjet fra England til Danmark. I brevet fremgår det, at sundhedsmyndighederne kraftigt opfordrer passagerer fra England til ved ankomst at gå direkte i selvisolation. Selvisolationen kan afbrydes efter ti dage, eller hvis man får et negativt testresultat på en test, der bliver taget fire dage efter ankomst 
  • Endelig undersøger Statens Serum Institut alle de personer, der har fået påvist COVID-19 fra 1. september og frem, og som har anført England som rejseland, for virusvarianten.

Har man brug for råd og vejledning om risiko for smittespredning, kan man kontakte coronaopsporingen i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Virusvarianten er indtil videre fundet blandt ti danskere i Nordjylland og Storkøbenhavn i perioden fra den 14. november til den 3. december. Statens Serum Institut regner med at komme med opdaterede tal på forekomsten af den nye virusvariant i Danmark i løbet af den 23. december. 

Se: Risikovurdering relateret til en ny engelsk SARS-CoV-2 variant