Sundhedsstrukturkommissionen er nedsat

28-03-2023

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde har netop udpeget medlemmerne af Sundhedsstrukturkommissionen, som gennem det næste år fordomsfrit skal gentænke sundhedsvæsenets organisering. Kommissoriet for sundhedsstrukturkommissionen er også offentliggjort.

Indenrigs- og sundhedsministeren har i dag udpeget medlemmerne af den sundhedsstrukturkommission, der får til opgave at opstille og belyse forskellige modeller for fremtidig organisering af sundhedsvæsenet.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger:

Vi har på den korte bane netop iværksat en genopretningsplan for kræftområdet og en akutplan, som skal dæmme op for de akutte problemer i sundhedsvæsenet. Med Sundhedsstrukturkommissionen sætter vi længere lys på, så vi kan få sat gang i nogle grundlæggende, men nødvendige forandringer. Jeg er meget tilfreds med sammensætningen af kommissionen, som nu har de helt rigtige kompetencer til fordomsfrit at gentænke organiseringen af fremtidens sundhedsvæsen.

Baggrunden for nedsættelsen af Sundhedsstrukturkommissionen er blandt andet de demografiske forandringer, hvor stadig flere borgere får behov for pleje og behandling, mens der er rekrutteringsudfordringer næsten alle steder i sundhedsvæsenet. Et andet forhold er de store forskelle i sundhedstilbud på tværs af landet, og at de nære sundhedstilbud ikke er fulgt med udviklingen i det specialiserede sundhedsvæsen. Sundhedsstrukturkommissionens opgave er derfor at udarbejde et beslutningsgrundlag, der fordomsfrit opstiller og belyser modeller for den fremtidige organisering af sundhedsvæsenet. Modellerne skal understøtte et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen med mere lighed, nærhed og bæredygtighed.

Kommissionens medlemmer er følgende:

  • Formand: Jesper Fisker, Administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse, og bl.a. tidligere departementschef, tidligere Adm. direktør i Sundhedsstyrelsen og tidligere   direktør for sundheds- og omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune. 
  • Jakob Kjellberg, Professor i sundhedsøkonomi, VIVE
  • Peter Bjerre Mortensen, Professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
  • Dorthe Gylling Crüger, koncerndirektør, Region Hovedstaden
  • Sidsel Vinge, konsulent og tidligere projektchef i Vive og tidligere sundhedschef i Gladsaxe Kommune
  • Mogens Vestergaard, PhD, praktiserende læge og seniorforsker ved Forskningsenheden for almen praksis, Aarhus og Lægefællesskabet Grenå 
  • Marie Paldam Folker, centerchef, Center for Digital Psykiatri i Region Syddanmark
  • Søren Skou, tidligere administrerende direktør, A.P. Møller Mærsk
  • Gunnar Bovim, formand for Helsepersonelkommisjonen og rådgiver på Norges teknik-naturvidenskablige Universitet

Kommissoriet kan ses her. 

Sundhedsstrukturkommissionen skal afrapportere i foråret 2024

Pressehenvendelser

Indenrigs- og Sundhedsministeriets pressevagt:
Tlf.: 21 32 47 27 (modtager ikke SMS)
Mail: pressevagt@sum.dk