Med moderniseringen af apotekersektoren får apotekere lov til frit at åbne apoteksfilialer, bl.a. som shop-i-shops, indenfor en radius af 75 km fra deres apotek. De nye muligheder forventes at give flere apoteksfilialer både på land og i by, og borgerne får dermed muligheder for at hente deres medicin flere steder.
Lovændringen byder også på en vagttjeneste for apotekere, som forbedrer borgernes adgang til at købe medicin udenfor almindelig åbningstid.
Fra 1. januar 2017 vil der være flere apoteker, der fast har åbent i hele tidsrummet mellem kl. 06 og kl. 24. Og i samme tidsrum vil apotekerne skulle bringe lægemidler ud til borgerne, hvis en læge vurderer, at det på grund af sygdomstilstand eller afstand er nødvendigt.
Sundhedsminister Nick Hækkerup mener, at de nye regler for apotekernes vagttjenester vil gøre det lettere for syge danskere at få medicin:
Hvis man er hundesyg en sen aftentime, er der ikke noget værre end at skulle rejse land og rige rundt for at på fat på den receptpligtige medicin, vagtlægen har udskrevet. Derfor er jeg glad for, at der med de nye regler nu vil være flere apoteker, der er åbne helt frem til midnat.
Mellem kl. 24 og kl. 06 vil de regionale akut- og vagtlægefunktioner udlevere nødvendig medicin.
Det er Sundhedsstyrelsen, der indkalder ansøgninger om vagttjeneste og – på baggrund af indstilling fra regionsrådene – beslutter, hvilke apoteker eller apoteksfilialer, der skal have vagttjeneste.
For at sikre sammenhæng mellem apotekernes vagttjeneste og regionernes akut- og vagtlægefunktioner, tildeles apotekere vagttjeneste for 5 år ad gangen.
Faglig rådgivning ved medicinsamtale på apoteket
Apotekerne yder allerede rådgivning ved køb af medicin, men apotekernes viden kan anvendes bredere.
Derfor kan danskere, der får konstateret en kronisk sygdom, fra 1. januar 2016 få en medicinsamtale på apoteket. Dette med en henvisning fra en læge eller ved visitering fra apoteket.
Ved en medicinsamtale vil en farmaceut bl.a. kunne rådgive om, hvordan borgeren kan tilrettelægge bedre rutiner for sin medicin og opnå bedre behandlingseffekt. Medicinsamtalen er gratis.
Sundhedsminister Nick Hækkerup er tilfreds med det nye tiltag, som både vil kunne give borgere med kroniske sygdomme større tryghed i forhold til at håndtere deres medicin og kunne forebygge sygehusindlæggelser og lægebesøg:
Som ny kroniker kan det være svært at stille spørgsmål om sygdom og medicin hen over skranken i et propfyldt apotek. Nu kan kronikere få en medicinsamtale med en farmaceut i rolige og diskrete omgivelser. Jeg er sikker på, at det kan være med til at give en bedre be-handling og i sidste ende føre til færre lægebesøg og indlæggelser.
Læs om hele lovændringen og Folketingets behandling her.