Fra 1. maj 2016 bliver alle nyfødte i Danmark screenet for sygdommen cystisk fibrose. Det sker med den blodprøve, som tages fra hælen kort efter fødslen.
Dermed bliver cystisk fibrose den 17. alvorlige sygdom, som nyfødte screenes for på landets fødeafdelinger.
Ved at screene alle nyfødte for cystisk fibrose kan sygdommen opdages tidligere end i dag, så børnene får færre indlæggelser, mindre brug for intensivbehandling og i det hele taget en bedre chance for at leve sundere og længere. Sundhedsminister Sophie Løhde siger:
Jeg er glad for, at vi nu med denne tilføjelse til screeningsprogrammet kan sætte endnu hurtigere ind med den bedst mulige hjælp til både børn og deres forældre. Cystisk fibrose er en forfærdelig sygdom, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at give de syge børn så god en opvækst som mulig.
Den medfødte og uhelbredelige sygdom rammer især lunger, luftveje og mavetarmsystemet, og giver hyppige lungeinfektioner, leversygdomme og svigt af bugspytkirtlen. Jo længere tid, der går, før cystisk fibrose bliver opdaget, jo mere uoprettelig skade gør den på børnenes lunger, vækst og trivsel.
Det forventes, at man ved screeningen årligt vil finde ca. 13 nyfødte med cystisk fibrose og knap 80 raske nyfødte, som er bærere af CF-genet.
Screeningen er finansieret af satspuljeaftalen 2016, hvor der permanent blev afsat 3,7 mio. kr. årligt.
I alt lider ca. 500 danskere af cystisk fibrose. Den gennemsnitlige levetid med sygdommen er i dag 40-50 år.