Det skal være slut med, at man som forældre ikke frit kan vælge, om ens barn skal gå hos skoletandplejen eller en privatpraktiserende tandlæge. Og det samme gælder ældre, der bor på plejehjem eller i plejebolig, og andre borgere, der er omfattet af den såkaldte omsorgstandpleje. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde siger:
Regeringen ønsker et sundhedsvæsen, der fungerer på borgernes præmisser. Derfor synes jeg også, det er helt naturligt, at forældre frit skal kunne vælge, hvor deres børn skal have ordnet tænderne, ligesom det også giver overordentlig god mening, at eksempelvis ældre, der flytter på plejehjem, kan vælge at beholde den tandlæge, de er vant til, og som de føler sig trygge ved.
Med forslaget til finanslov for 2017 vil regeringen således genindføre den fritvalgsordning, som den tidligere regering vedtog i 2012. Afskaffelsen har betydet, at eksempelvis forældre, der har ønsket et andet tandplejetilbud end den kommunale tandpleje, siden 2013 har haft fuld brugerbetaling.
Der er afsat 32 mio. kr. over fire år til ordningen, som i praksis vil indebære, at man som bruger af enten børne- og ungdomstandplejen eller omsorgstandplejen kan modtage tandbehandling hos en valgfri privatpraktiserende tandlæge med tilskud fra kommunen.
Fakta om fritvalgsordningen:
- Regeringen afsætter 32 mio. kr. over fire år.
- Der har tidligere være frit valg i børne- og ungetandplejen samt i omsorgstandplejen. Det blev afskaffet af SRSF-regeringen i 2012
- Gælder børn og unge under 16 år samt borgere med fysisk eller psykisk handicap, eksempelvis ældre på plejehjem og mennesker med demens.
- Giver ret til at vælge en privatpraktiserende tandlæge med kommunalt tilskud.