Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde har stillet sig i spidsen for arbejdet med at udarbejde en national demenshandlingsplan, som skal skabe tryggere og mere værdige rammer for mennesker med demens. Og ministeren lægger stor vægt på, at planen skal udformes i samarbejde med de mennesker, som det først og fremmest handler om, og som ved allermest om sygdommen.
Derfor har hun den seneste tid været rundt i landet og besøgt en lang række kommuner og plejecentre og samlet inspiration fra mennesker med demens, pårørende, fagfolk og politikere. Og som noget nyt tager Sophie Løhde nu hul på en række af lokale dialogmøder om demens, når hun i dag er på rundtur i det sydlige Sjælland, på Stevns og Falster. Dagens øvrige besøg foregår på et demensplejecenter i Klippinge på Stevns, på hukommelsesklinikken i Vordingborg og endelig i Guldborgsund Kommune. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde siger:
Jeg vil ikke have en handlingsplan, der bare pynter på et stykke papir. Den skal gøre en reel forskel for de mange mennesker, der lever med demens – både dem, der selv er ramt, deres pårørende og de dygtige fagfolk, der arbejder med demens hver dag. Derfor glæder jeg mig til at tage hul på dialogmøderne, hvor jeg får mulighed for at drøfte de erfaringer og den store viden, som de her mennesker ligger inde med.
Dialogmødet foregår på Plejecentret Symfonien i Næstved Kommune, hvor der samles en kreds af cirka 30 lokale folk, som har demens tæt inde på livet. Blandt deltagerne er både mennesker, der selv er ramt af sygdommen, pårørende, politikere og fagfolk.
Næstved Kommune har siden 2015 været en del af Demensalliancens koncept om at skabe seks demensvenlige kommuner. De øvrige kommuner er Aarhus, Aalborg, Stevns, Hillerød og Varde.
Bag Demensalliancen står organisationerne Ældre Sagen, FOA, PenSam, Alzheimerforeningen og Dansk Sygeplejeråd.
Ministeren vil i den kommende tid holde en række tilsvarende dialogmøder i de øvrige dele af landet.