Både politikere, kunstnere, arkitekter, have- og landskabsspecialister, livsstilseksperter, sundhedspersonale og borgere, som har demens inde på livet, har gennem det sidste halvandet år deltaget i forprojektet til Byen for Livet. Og i dag har OK-Fonden sammen med Odense Kommune lanceret deres visionsprogram for den demensbydel, der efter planen skal stå færdig i 2018.
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde deltog i lanceringen og roser initiativet. Sophie Løhde siger:
Byen for Livet er et visionært projekt, hvor der er tænkt på tværs af sektorer, faggrænser og professioner, og det er første gang, vi i dansk sammenhæng ser en hel bydel, der helt fra bunden udformes, så den passer til mennesker med demens; i alle faser af sygdommen. Bydelen vil med sin størrelse og sin nytænkning være med til at give demensindsatsen et stort løft.
Når den nye demensbydel i Odense står klar til indflytning, vil det være med 25-30.000 kvadratmeter overskuelige og genkendelige miljøer med bl.a. boliger, grønne arealer, kulturelle tilbud, indkøbsmuligheder og gader, der logisk fører borgeren rundt mellem huse og butikker. Med andre ord et sted, man kan leve hele livet, også selvom man er ramt af en demenssygdom, der gradvist forværres.
Det er ikke kun mennesker med demens, der skal bo i Byen for Livet, også pårørende og andre borgere uden demens flytter ind. Det betyder, at man f.eks. kan bo sammen med sin demente hustru, men ikke behøver at være bekymret for at tage på arbejde eller dyrke sin egne aktiviteter, fordi man ved, at hun er i trygge hænder.
Det er planen, at der skal være plads til op mod 300 beboere i bydelen, som både vil have egne boliger til demente og ikke-demente og mere beskyttede boliger til dem, der har brug for mere pleje og støtte. Bydelen skal bygges ved Højstrup Have, der ligger ca. 2,5 km fra Odense centrum.