Patientansvarlige læger skal sikre sammenhæng og tryghed

06-04-2017

Regeringen og Danske Regioner har sammen med en række faglige organisationer og patientforeninger genbekræftet aftalen om en national model for udrulning af patientansvarlige læger på sygehusene.

På baggrund af erfaringer fra 44 regionale pilotprojekter er Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, Overlægeforeningen, Yngre Læger, Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og regeringen blevet enige om en hvidbog, som skal danne grundlag for regionernes udrulning af ordningen med patientansvarlige læger på sygehusene.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen ser frem til, at ordningen nu rulles ud på landets sygehuse:

Den patientansvarlige læge vil øge patienternes oplevelse af et trygt og sammenhængende behandlingsforløb, fordi én læge udpeges til at have ansvaret på tværs af forløbet. Det skal ske i et tæt samarbejde med hele teamet om patienten. Jeg glæder mig over, at alle parter i projektet er gået konstruktivt til værks. Nu har vi et godt udgangspunkt for udrulningen af ordningen.

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann er tilfreds med, at parterne nu har genbekræftet aftalen, som oprindelig blev indgået i november 2016:

Vi hører desværre ofte, at både patienter og pårørende oplever, at de mangler en læge, som sikrer, at der bliver taget ordentlig hånd om den enkeltes forløb på sygehusene. Det kan skabe forvirring og utryghed, og derfor er jeg rigtig glad for, at patienter, som eksempelvis er i kontakt med flere afdelinger i løbet af deres udredning og behandling, nu kan se frem til at få tilknyttet en patientansvarlig læge.

Med den patientansvarlige læge vil alle sygehuspatienter, hvor det er fagligt relevant, få tildelt en patientansvarlig læge, der får det overordnede og tværgående lægelige ansvar for behandlingsforløbet på sygehusene. Som hovedregel vil de fleste patienter, der indlægges på et sygehus altså få tildelt en patientansvarlig læge ved første møde.

Udrulning af den patientansvarlige læge skal senest være igangsat til patienter med kræft inden udgangen af 2017, og til øvrige patientgrupper, hvor det er fagligt relevant, senest inden udgangen af 2018.

Undervejs i implementeringen af ordningen vil aftaleparterne mødes løbende for at følge op. Som led i opfølgningen vil der bl.a. være fokus på den nationale målsætning om, at mindst 90 procent af alle kræftpatienter i 2020 skal opleve, at de har en patientansvarlig læge.

Læs 'Hvidbog for den patientansvarlige læge'   

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet