Ambitionen er klar: Færre unge skal ryge. Det gælder også på erhvervsskolerne, hvor man lige nu høster de første erfaringer med røgfri skoletid og røgfri matrikler. De gode lokale erfaringer på røgfri erhvervsskoler skal indsamles og bruges som forbillede for andre erhvervsskoler.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:
Det er vigtigt, at man ikke ryger i skoletiden, fordi det er her eleverne tilbringer en stor del af deres tid. Røgfri skoletid og røgfri matrikler har mange positive konsekvenser: Færre elever begynder at ryge, dem der ryger – ryger mindre – og i det hele taget, så bliver det mindre normalt at ryge, når man ikke ryger i skolen. Derfor vil jeg meget gerne have skabt de rigtige faglige forudsætninger for, at vi kan lave en national indsats på røgfri skoletid på erhvervsskolerne.
Kræftens Bekæmpelse skal udvikle informationsmateriale, der skal vejlede ledelsen på erhvervsskolerne. Materialet bliver baseret på cases fra virkeligheden, hvor man har høstet gode erfaringer med røgfri skoletid. Interesseorganisationen skal lave en kortlægning over røgfri skoletid og matrikler på erhvervsskoler i Danmark. Kræftens Bekæmpelse samarbejder med SOSU Fyn, ZBC slagteriskolen i Roskilde og Transport og Logistikskolen i Holstebro.
Tenna Børsting Christiansen, projektmedarbejder i Kræftens Bekæmpelse, siger:
Vi håber, at de nye materialer vil inspirere både uddannelsesledere og politikere til at flytte røgen ud af skoledagen. Erfaringen fra grundskoler og produktionsskoler med røgfri skoletid er, at det giver færre elever, der ryger. Vi vil gerne have ungdomsuddannelserne med også, og med de nye midler får vi mulighed for at skabe et overblik over rygereglerne på erhvervsskolerne og for at følge udviklingen.
Hjerteforeningen får penge til at undersøge, hvordan man bedst laver en national indsats for at udbrede røgfri skoletid på erhvervsskolerne. Herteforeningen samarbejder med blandt andet Aarhus Kommune, Faxe Kommune, Stevs Kommune, Vestegnen og Steno Diabetescenter.
Kim Høgh, Hjerteforeningens administrerende direktør, siger:
Børn, unge og røg passer bare ikke sammen, fordi vi ved, at en sund livsstil – specielt uden cigaretter – skal starte tidligt i livet. Vi ønsker fra Hjerteforeningens side mindst af alt, at eleverne i hverken folkeskoler eller på erhvervsskoler bliver en del af de 6.000 danskere, der hvert år dør af hjerte-kar-sygdom forårsaget af rygning.
Pengene kommer fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje til sundhedsfremme og forebyggelse på indsatsområdet tobaksforebyggelse. Der uddeles i alt 2.9 mio. til i alt fem projekter, hvor Hjerteforeningens (1.1 mio.) og Kræftens Bekæmpelse (0.5 mio.)