Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti har i dag indgået en aftale om finansloven for 2018-2021.
Med aftalen prioriteres sundhedsområdet med 2,0 mia. kr. i perioden fra 2018-2021.
Op mod 850 mio. kr. skal over de næste fire år gå til et større sundhedspolitisk udspil om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Det skal sikre en mere sammenhængende behandling og pleje af ældre og mennesker med kroniske sygdomme.
Det handler om, at mange patienter har større gavn af at blive behandlet tæt på, hvor de bor, eller i deres eget hjem. Især kronikere som i dag bliver indlagt til behandling på sygehus for f.eks. KOL og diabetes, skal i langt højere grad behandles i det nære sundhedsvæsen. Vi skal have skabt bedre sammenhæng i patientens forløb på tværs af sektorer og i sidste ende en større tryghed og tilfredshed for den enkelte patient, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Trygheden i sundhedsvæsenet skal også øges med en ny digital strategi på sundhedsområdet. 34 mio. kr. afsættes årligt fra 2018 til at sikre en bedre og mere sikker digital infrastruktur, der effektivt beskytter borgernes sundhedsdata mod misbrug og hacking.
Akutlægehelikopter og trygge rammer for familier
Derudover bliver der med finanslovsaftalen sat midler af til en række områder, som vil styrke det samlede sundhedsvæsen og give hurtig adgang til behandling af højeste kvalitet:
Bl.a. giver finanslovsaftalen patienter ret til frit at vælge at blive genoptrænet i privat regi, hvis det offentlige ikke kan tilbyde et genoptræningsforløb senest syv dage efter, de er blevet udskrevet fra et sygehus med en genoptræningsplan.
En ny akuthelikopter får fra 1. januar 2019 base tæt på borgerne i det nordlige Danmark og vil dermed forkorte responstiden for dem, der er syge eller kommer akut til skade.
Aftalepartierne vil også skabe bedre og tryggere rammer for familier med børn med livstruende sygdom. Hele familien skal være i centrum for indsatsen, og der skal være flere hospicepladser for børn, tilgængelig hjælp døgnet rundt og flere palliative teams.
Desuden afsættes penge til forskning i immunterapi og alternativ behandling, et nationalt videnscenter for hovedpine og en styrket indsats mod antibiotikaresistens og HPV-virus.
Vi sætter ind på en lang række sundhedsområder, hvor borgerne har oplevet utryghed eller manglende lighed i sundhed, eller hvor vi ved, at bedre medicin og forskning kan gøre en forskel for rigtig mange mennesker. Det handler om at styrke vores sundhedsvæsen og give en nem og tryg indgang til sundhedsvæsenet, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Derudover rummer finanslovsaftalen en sundhedspulje på 100 mio. kr. årligt fra 2018-2021 til højt prioriterede indsatser på sundhedsområdet, der skal udmøntes i løbet af 2018.