Børn skal beskyttes mod problematisk kemi

01-11-2017

4 ud af 10 børnefamilier har rengøringsmidler og andre kemikalier stående i børnehøjde. To ministerier går nu sammen om en ny kampagne, der skal udbrede kendskab til gode råd, så børn beskyttes bedre mod problematisk kemi.

Håndkøbsmedicin i jakkelommen og rengøringsmidler under vasken uden børnesikring. Det er realiteten hos mange børnefamilier, der stadig kan gøre meget for at beskytte børn mod problematisk kemi, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

To ud af tre børnefamilier kunne desuden blive langt bedre til at fjerne problematiske partikler fra eksempel madlavning og stearinlys ved at lufte ud, så der kommer frisk luft inden børnenes sengetid.

Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), og sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), vil derfor med en ny kampagne udbrede kendskabet til en række gode råd, der kan beskytte børn mod problematisk kemi.

Esben Lunde Larsen siger:

Børn er særligt følsomme over for påvirkningen fra kemiske stoffer, og de er samtidig ikke selv herre over, hvilke produkter og kemikalier de udsættes for. Jeg håber, at vi med kampagnen og en række enkle råd kan gøre en forskel,  for i en hektisk hverdag har de færreste børnefamilier mulighed for at sætte sig ind i al den kemi, vi omgiver os med.

Er din taske forbudt for børn? 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby hæfter sig ved, at over halvdelen af forældrene sommetider eller altid har håndkøbsmedicin i en taske eller jakkelomme.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:

Kemikalierne i hovedpinepiller og anden håndkøbsmedicin kan være direkte dødelige, hvis en treårig får fat i dem. Men vi tænker ikke nok over det i hverdagen, og derfor håber jeg, at kampagnen kan være en øjenåbner for de mange forældre, som har medicin liggende fremme i børnehøjde.

Den nye kampagne er udarbejdet på baggrund af et nyt adfærdsstudie, der viser, hvor forældrene med enkle handlinger kan forbedre f.eks. indeklimaet i hjemmet. Ud over udluftning handler det om så forskellige ting som medicin, støv, rengøringsmidler og tun.

For hvis børn eksempelvis kommer til at drikke af flasken med kalkfjerner, så kan det give både ætsende skader og varige skader på de indre organer, og derfor sættes der med kampagnen fokus på enkle forholdsregler og vaner, som børnefamilier nemt kan følge. 

Kampagnen ”Kemi i børnehøjde” kører i oktober og november som et miks af partnerskaber, PR og annoncer.   

Fakta: 5 gode råd, der ikke altid følges

1. Det er godt at lufte ud – særligt før sengetid

Blot 5 minutters udluftning med gennemtræk inden sengetid giver et sundere indeklima om natten og bedre søvn. Du kan for eksempel gøre det til en vane at lufte ud, hvor dit barn sover, mens I børster tænder om aftenen.
- 28 % af småbørnsfamilierne lufter ud inden sengetid. Kun 14 % lufter ud inden sengetid og lufter generelt ud min. 5 minutter med gennemtræk flere gange om dagen.

2. Din støvsuger fjerner også kemi fra dit hjem

Nogle kemiske stoffer binder sig til støvpartikler. Hvis du fjerner støv én gang om ugen, hvor barnet sover og leger, så fjerner du automatisk også noget af kemien.
- 45 % fjerner støv i hjemmet sjældnere end én gang om ugen.

3. Har du hovedpinepiller i tasker og lommer?

Gør det til en vane at give dine lommer, tasker og skuffer i lav højde et medicintjek. Her kan der være hovedpinepiller eller håndkøbsmedicin, der ligner slik eller smager sødt, men som kan være farligt for dit barn.
- 51 % har sommetider eller altid håndkøbsmedicin i en taske eller jakkelomme.

4. Hvor står dine opvasketabs?

Vasketabs og rengøringsmidler kan indeholde stoffer, som er farlige for små børn, hvis de ender i munden. Du kan forhindre forgiftningsulykker, hvis du stiller produkterne væk fra børnehøjde.
- 41 % opbevarer farlige væsker (rengøringsmidler og/eller husholdningskemikalier) i børnehøjde.

5. Fisk er sundt for småbørn – men ikke tun

Det kan ikke siges ofte nok: Fisk er sund kost og indeholder mange vigtige næringsstoffer. Til gengæld kan rovfisk som tun – både fersk og på dåse – indeholde kviksølv, som 0-3 årige børn er særligt sårbare overfor. Derfor frarådes det, at børn under 3 år spiser tun.
- 38 % serverer tun til deres børn ugentligt eller oftere.

Kilde: Adfærdsstudie gennemført i juli-august 2017 bestående af spørgeskemaundersøgelse blandt 565 familier med børn under 3 år, feltbesøg hos 8 familier og adfærdsstudie med 20 familier for Miljøstyrelsen og kampagnen "Kemi i børnehøjde". Undersøgelsen er gennemført af Kl7 i samarbejde med Invirke og Epinion.

Pressehenvendelser til Sundhedsministeriet

Pressehenvendelser
Titel(pressetelefon modtager IKKE SMS'er)
KontorSundhedsministeriet