Det store flertal af danske unge trives og har det godt. Men der er også et stigende antal unge, som kæmper med angst, depression, stress og andre psykiske problemer.
Den udvikling bekymrer sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Som en et led i arbejdet med at få knækket den negative trivselskurve blandt danske unge, nedsatte ministeren derfor i maj 2018 et ungepanel. Panelet har siden mødtes flere gange for at udarbejde forslag til ministeren om hvad de mener, der skal gøres.
Torsdag den 6. december på Christiansborg afleverer ungepanelet så resultatet af deres arbejde, nemlig ”Ni gode råd” til sundhedsministeren.
Kristina Ørsted har været glad for at bidrage til arbejdet i ungepanelet med de erfaringer og overvejelser hun har gjort sig efter selv at have haft en spiseforstyrrelse. Hun siger:
Jeg mener, at de sociale medier og den kropskultur, der er i vores samfund, har enormt stor indflydelse på unges psykiske trivsel. Jeg håber, at vores råd omkring de emner er nogle sundhedsministeren vil tage til sig og have med i baghovedet, når hun arbejder med unges psykiske sundhed. Det kræver engagement fra så mange forskellige samfundsgrupper at løse de her problemer, at jeg godt ved det ikke sker fra den ene dag til den anden. Men jeg håber, at vores råd kan bidrage til, at vi bevæger os i den rigtige retning og får vendt udviklingen med, at et stigende antal unge desværre kæmper med psykisk mistrivsel.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby siger:
Det har været meget vigtigt for mig, at vi lytter til de unge, når vi skal blive klogere på hvad det helt præcist er, der gør at alt for mange danske unge ikke har det godt. Det er jo de unge, der bedst ved hvordan det er at være ung i dag, og derfor kan pege på, hvad det er, der presser dem. Derfor glæder jeg mig også meget til at se de råd, som de unge er kommet frem til, og snakke med dem hvordan vi også fremover skal arbejde sammen.
Overrækkelsen finder sted i Grundlovsværelset på Christiansborg torsdag den 6. december. Der er adgang for presse og mulighed for at stille spørgsmål fra kl. 10.45-11.15.
UNGEPANELETS MEDLEMMER
Ungepanelets medlemmer er indstillet af en række relevante organisationer og/eller udvalgt, fordi de er aktive debattører af ungdomskultur og trivsel. Medlemmerne er alle mellem 20 og 28 år.
Panelet består af Daniel Kristiansen (SIND Ungdom), Kristina Ørsted Nielsen (Børns Vilkår), Asger Brodtkorb (LMS), Zenia Madsen og Signe Bille (Det Sociale Netværk), der alle har erfaring med psykisk mistrivsel og sygdom. Flere af dem yder ligesom Rikke Seerstedt fra girltalk.dk en frivillig indsats for at hjælpe andre unge, der har det psykisk svært. Desuden deltager Fie Sommer og Amalie Wessel, der begge kommunikerer om perfekthedskultur, og som har bl.a. har været med i ”De Perfekte Piger” på DR3. Sana Mahin Doost (Danske Studerendes Fællesråd) og Chris Holst Preuss (Dansk Ungdoms Fællesråd) er begge aktive i debatten om præstationskultur og ungefællesskaber, og de er også med i ungepanelet.